Gåsbröst ā la anka på päronbädd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gåsbröst ā la anka på päronbädd

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gåsbröst med skinn

800.0 

gram

Bacon tärnad

200.0 

gram

Kantareller färska

300.0 

gram

Gröna ärter frysta

200.0 

gram

Päron färsk

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om rumstemperering >

 

 

Så lagas gåsbröst >

 

 

Så lagas anka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Jules Muller Riesling Réserve

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 715

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2861 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 19%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 292 gram)

Ingredienser

Visa:

Gåsbröst med skinn 800.0 gram 60%

Bacon tärnad 200.0 gram 24%

Kantareller färska 300.0 gram 2%

Gröna ärter frysta 200.0 gram 5%

Päron färsk 4.0 styck 9%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om rumstemperering > Äts ej

Så lagas gåsbröst > Äts ej

Så lagas anka > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Sätt ugnen på 90°C.
  2. Temperera köttet (cirka 1 timme, läs mer > Om rums­temperering). Snitta bröstets fettsida på tvären eller i ett rutmönster. Salta och peppra.
  3. Steka: Hetta upp en panna på hög värme. Stek brösten först med fettsidan nedåt i 5 minuter. Vänd och stek andra sidan i 2 minuter.
  4. Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Sätt in i ugn cirka 45 minuter till kärn­temperatur 63°C. För knaprigare yta: Ställ luckan på glänt de sista 5-10 minutrarna för att vädra ut fukt. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  5. Tillbehör: Tärna päron och bacon. Rensa svamp.
  6. Hetta upp en stekpanna utan fett på medelhög värme och stek svampen torr. Tillsätt bacon och efter ett par minuter ärter och päron. Eventuellt också lite extra matfett. Stek i ytterligare 5 minuter.

Kockens kommentar

Gås och anka tillagas på samma sätt. Det är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Ett gåsbröst inköpt i butik väger runt 400 gram varav köttandel cirka 300 gram. 100 gram är skinn och fett. Köttet minskar cirka 13% i vikt vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt cirka 260 gram (av inköpsvikt 260/400 = 65%). En normal portionsvikt är cirka 140 gram för måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,85 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart cirka 325 gram = 2,3 portioner (av inköpsvikt cirka 80%). Läs mer > Klicka på ingrediensen Gåsbröst.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.

Passar till

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Gåsbröst ā la anka på päronbädd