Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 245
    
                Kcal / portion: 715
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 2861 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 19%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Gåsbröst med skinn 800.0 gram 60%
Bacon tärnad 200.0 gram 24%
Kantareller färska 300.0 gram 2%
Gröna ärter frysta 200.0 gram 5%
Päron färsk 4.0 styck 9%
Kockskolan:
Om rumstemperering > Äts ej
Så lagas gåsbröst > Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Sätt ugnen på 90°C.
 - Temperera köttet (cirka 1 timme, läs mer > Om rumstemperering). Snitta bröstets fettsida på tvären eller i ett rutmönster. Salta och peppra.
 - Steka: Hetta upp en panna på hög värme. Stek brösten först med fettsidan nedåt i 5 minuter. Vänd och stek andra sidan i 2 minuter.
 - Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Sätt in i ugn cirka 45 minuter till kärntemperatur 63°C. För knaprigare yta: Ställ luckan på glänt de sista 5-10 minutrarna för att vädra ut fukt. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
 - Tillbehör: Tärna päron och bacon. Rensa svamp.
 - Hetta upp en stekpanna utan fett på medelhög värme och stek svampen torr. Tillsätt bacon och efter ett par minuter ärter och päron. Eventuellt också lite extra matfett. Stek i ytterligare 5 minuter.
 
Kockens kommentar
Gås och anka tillagas på samma sätt. Det är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Ett gåsbröst inköpt i butik väger runt 400 gram varav köttandel cirka 300 gram. 100 gram är skinn och fett. Köttet minskar cirka 13% i vikt vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt cirka 260 gram (av inköpsvikt 260/400 = 65%). En normal portionsvikt är cirka 140 gram för måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,85 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart cirka 325 gram = 2,3 portioner (av inköpsvikt cirka 80%). Läs mer > Klicka på ingrediensen Gåsbröst.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Passar till
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Gåsbröst ā la anka på päronbädd
- 
                
                  
                
                Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
 - 
                
                  
                
                Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 
              
              
                
                    
                              