Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 540

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2160 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hjort grytbitar 800.0 gram 40%
el. rådjur 0%
Morot 1.0 st stor 2%
Rödlök 1.0 styck 3%
Purjolök 1.0 styck 3%
Rotselleri 150.0 gram 2%
Champinjoner färska 8.0 styck 2%
Enbär } 12.0 styck 0%
Rött vin 3.0 dl 11%
Vatten 2.0 dl 0%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Matfett till stekning 2.0 msk 9%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 25%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skala och skär morot i bitar. Skala och hacka rödlök. Skala och tärna rotselleri. Skär champinjonerna i 4 delar. Skiva purjolök. Krossa enbär. Putsa köttet rent från hinnor. Skär i bitar.
- Hetta upp matfett i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet hastigt runt om till lätt knaprig yta. Lägg över i en stekkastrull eller i en gryta.
- Stek morot, lök, purjo, rotselleri och champinjoner några minuter. Lägg över i grytan.
- Häll på vin och vatten i grytan och tillsätt enbär. Låt småkoka under locka 1,5-2 timmar.
- Blanda mjöl med lite vatten och tillsätt i grytan. Rör om. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Tillred gärna grytan en dag i förväg och ställ kallt. Det blir mustigare i smaken av "lagring".
Passar till
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Hjortgryta, rådjursgryta
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman