Scotch eggs / Scottish eggs - skotska ägg

Foto: The Food I Eat

Scotch eggs / Scottish eggs - skotska ägg

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

 

Färs:

 

Köttfärs (blandfärs)

300.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Ströbröd

2.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Peppar

1.0 

tsk

Worcestershiresås?

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

15.0 

gram

 

Panering som äts:

 

Se kockens kommentar

 

 

Mjöl till panering

15.0 

gram

Ägg

35.0 

gram

Ströbröd till panering

35.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om skotska ägg >

 

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras kött >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 248

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1821 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 13%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 183 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 14%

 

Färs:

Köttfärs (blandfärs) 300.0 gram 32%

Ägg 2.0 styck 7%

Ströbröd 2.0 dl 24%

Salt 2.0 tsk 0%

Peppar 1.0 tsk 0%

Worcestershiresås? 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 15.0 gram 7%

 

Panering som äts:

Se kockens kommentar Äts ej

Mjöl till panering 15.0 gram 3%

Ägg 35.0 gram 2%

Ströbröd till panering 35.0 gram 8%

 

Kockskolan:

Om skotska ägg > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Så friteras kött > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Koka ägg: Löskoka eller hårdkoka ägg enligt eget önskemål. Lägg över äggen i iskallt vatten (vatten+is) för att snabbt avstanna kokningen. Skala äggen när de kallnat. Löskokta måste hanteras extra varsamt.
  2. Blanda färs: Blanda alla ingredienser till färsen väl. Smaksätt gärna med worcestershiresås.
  3. Färsera ett ägg i taget. Lägg ut en bit plastfilm på bordet och platta ut ett par matskedar färs på plasten till ett tunt lager. Lägg ägget i mitten och packa sedan in ägget med färs.
  4. Dubbelpanera: Vispa upp ägg med en gaffel i en skål. Blanda salt och peppar med ströbröd. Häll mjöl på en tallrik. Rulla äggbullarna i mjöl, doppa dem sedan i äggvispet och sist rulla dem i ströbröd. Låt dem vila en stund.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera bullarna några minuter tills de fått fin färg och färsen blivit genomstekt. Fritera bara ett par stycken åt gången.

Kockens kommentar

Man kan i stället för fritös tillreda i ugn på 180ºC, men då med risk för att de missformas och/eller spricker.

Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Äggen väger tillagad gram 183 per styck, varav panering 10%. Energimängd 455 Kcal, varav panering 13%. finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Skotska ägg är köttfärsinbakade kokta ägg som dubbelpaneras och friteras eller ugnssteks. Beroende på smak skall ägget vara löskokt eller hårdkokt. Äggen äts varma eller kalla till frukost, som snabbmat eller på picknick. Skotska ägg är en engelsk klassiker från 1700-talet. Läs mer > Om skotska ägg. Där finns filmer.

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Scotch eggs / Scottish eggs - skotska ägg