Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 248

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1821 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 13%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 14%
Färs:
Köttfärs (blandfärs) 300.0 gram 32%
Ägg 2.0 styck 7%
Ströbröd 2.0 dl 24%
Salt 2.0 tsk 0%
Peppar 1.0 tsk 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 15.0 gram 7%
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Mjöl till panering 15.0 gram 3%
Ägg 35.0 gram 2%
Ströbröd till panering 35.0 gram 8%
Kockskolan:
Om skotska ägg > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Så friteras kött > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Koka ägg: Löskoka eller hårdkoka ägg enligt eget önskemål. Lägg över äggen i iskallt vatten (vatten+is) för att snabbt avstanna kokningen. Skala äggen när de kallnat. Löskokta måste hanteras extra varsamt.
- Blanda färs: Blanda alla ingredienser till färsen väl. Smaksätt gärna med worcestershiresås.
- Färsera ett ägg i taget. Lägg ut en bit plastfilm på bordet och platta ut ett par matskedar färs på plasten till ett tunt lager. Lägg ägget i mitten och packa sedan in ägget med färs.
- Dubbelpanera: Vispa upp ägg med en gaffel i en skål. Blanda salt och peppar med ströbröd. Häll mjöl på en tallrik. Rulla äggbullarna i mjöl, doppa dem sedan i äggvispet och sist rulla dem i ströbröd. Låt dem vila en stund.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera bullarna några minuter tills de fått fin färg och färsen blivit genomstekt. Fritera bara ett par stycken åt gången.
Kockens kommentar
Man kan i stället för fritös tillreda i ugn på 180ºC, men då med risk för att de missformas och/eller spricker.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Äggen väger tillagad gram 183 per styck, varav panering 10%. Energimängd 455 Kcal, varav panering 13%. finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Skotska ägg är köttfärsinbakade kokta ägg som dubbelpaneras och friteras eller ugnssteks. Beroende på smak skall ägget vara löskokt eller hårdkokt. Äggen äts varma eller kalla till frukost, som snabbmat eller på picknick. Skotska ägg är en engelsk klassiker från 1700-talet. Läs mer > Om skotska ägg. Där finns filmer.
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Scotch eggs / Scottish eggs - skotska ägg
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan