Harfilé med kantareller och pinjenötssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Harfilé med kantareller och pinjenötssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Harfilé

800.0 

gram

Matfett till stekning

1.5 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Sherry (torr)

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.0 

msk

Svart vinbärsgelé

2.0 

msk

Arrowrot

1.5 

tsk

Pinjenötter

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Kantareller färska

200.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så lagas hare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Perdera

Kryddigt rött vin
Pris: 68 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 515

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 449 gram)

Ingredienser

Visa:

Harfilé 800.0 gram 45%

Matfett till stekning 1.5 msk 7%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Sherry (torr) 2.0 dl 11%

Vatten 1.0 dl 0%

Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Svart vinbärsgelé 2.0 msk 4%

Arrowrot 1.5 tsk 1%

Pinjenötter 2.0 msk 6%

 

Tillbehör:

Kantareller färska 200.0 gram 2%

Potatis 0.8 kilo 26%

 

Kockskolan:

Så lagas hare > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Potatis: Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisen i 5 minuter.
  3. Lägg över potatisen i ugnssäker form och droppa över lite matolja. Salta lätt. Stek mitt i ugnen i 15 minuter till fin färg.
  4. Filéer: Klappa under tiden filéerna med salt och peppar. Hetta upp matfett i panna på hög värme och bryn filéerna vackert bruna runt om. Ta ur, men behåll matfettet i pannan.
  5. Lägg filéerna i smord ugnssäker form. Sätt i ugn i 10 minuter ovanför potatisen. Ta ut köttet låt vila 10 minuter. Ta ut potatisen när den fått fin färg.
  6. Svamp: Rengör under tiden svamp utan att skölja. Stek dem på medelhög värme i 3 minuter. Lägg åt sidan.
  7. Sås: Tillsätt i pannan sherry, vatten och fond. Koka ner på hög värme till halv volym. Vispa ner gelé och arrowrot. Tillsätt pinjenötter.

Kockens kommentar

I svensk renlighetsiver brukar vi vanligen tvätta svamp. Bäst är dock att bara borsta svampen ren med en liten fin borste. Blöt eller fuktig svamp bör först torrstekas i panna utan matfett, för att sedan stekas i fett.

Alternativ

Glaserad harfilé

Enkel viltsås

Fler recept inom Hare, kanin

Liknande recept som Harfilé med kantareller och pinjenötssås