Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläsklägg hel färsk

1.0 

kilo

Kalvbringa/bog utan ben

500.0 

gram

Späck

200.0 

gram

Fläsksvål

3.0 

bitar

Gul lök

1.0 

styck

Kryddnejlika

5.0 

styck

Kryddpeppar hel

10.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

Rosmarin torkad

0.5 

tsk

Kryddpeppar mald

 

 

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Senap svensk

 

 

Rödbetor inlagda

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Beck´s

Ljus medium lager
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 340

Kcal / portion: 929

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3716 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 27%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 273 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg hel färsk 1.0 kilo 27%

Kalvbringa/bog utan ben 500.0 gram 25%

Späck 200.0 gram 41%

Fläsksvål 3.0 bitar 11%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej

Kryddpeppar hel 10.0 styck Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Rosmarin torkad 0.5 tsk Äts ej

Kryddpeppar mald 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Senap svensk 0%

Rödbetor inlagda 0%

Tillagning (2 tim 30 min + 8 tim )

  1. Lägg fläsklägg och kalvkött i en gryta. Häll i vatten så att det täcker köttet. Lägg i skalad lök, kryddnejlikor, kryddpeppar, lagerblad och salt (3 tsk salt per liter vatten). Låt koka upp och skumma av.

  2. Låt köttet koka på medellåg värme i 1,5 timme (tills köttet lossar från benet). Lägg i fläsksvålar i grytan efter halva tiden. Sila buljongen från koket och låt den småkoka på lägsta värme.

  3. Skär köttet i skivor. Doppa en handduk eller silduk i hett vatten och lägg den i en rundbottnad skål. Täck botten och kanter med fläsksvål (utsidan av svålen ska ligga mot handduken). Varva fett och kött och strö malen kryddpeppar mellan varven.

  4. Täck syltan med fläsksvål och knyt ihop duken med ett snöre. Sänk ner duken med syltan i den heta buljongen och låt sjuda i ca 15 min på medellåg värme. Lägg den sedan i press mellan två tallrikar eller liknande tunga föremål.

  5. Låt syltan stå i kylskåpet över natten innan servering. Tag bort duken och skär syltan i tunna skivor. Servera med senap, kokt potatis och inlagda rödbetor.

Kockens kommentar

Tillsätt rikligt med krydda till sylta som ska frysas eftersom kryddsmaken blir svagare under frysningen.

PASSAR TILL

Kokt potatis

Fler recept inom Kötträtter till jul

Liknande recept som Pressylta