Grisfötter aladåb (i gelé)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grisfötter aladåb (i gelé)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grisfötter

8.0 

styck

Vitpeppar hel

8.0 

korn

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Ättika 12%

 

 

Rödkål konserverad

 

 

 

Saltlag:

 

Salt

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Vatten

2.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om gelé >

 

 

Så tillagas potatis >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Kronenbourg 1664 Blanc

Ljust veteöl
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 230

Kcal / portion: 823

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3294 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 26%

Fett: 14%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 358 gram)

Ingredienser

Visa:

Grisfötter 8.0 styck 100%

Vitpeppar hel 8.0 korn 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Ättika 12% 0%

Rödkål konserverad 0%

 

Saltlag:

Salt 1.0 dl Äts ej

Strösocker 1.0 msk Äts ej

Vatten 2.0 liter Äts ej

 

Kockskolan:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om gelé > Äts ej

Så tillagas potatis > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (3 tim + 10 tim )

Grisfötterna skrapas noga och sköljs. Köpta i butik är som regel redan rengjorda. Dessutom vanligtvis halverade på längden, vilket är mer praktiskt vid tillagning. De kan ätas nykokta, men klassiskt är att äta dem efter ett dygn eller mer inlagda i saltlag, eller kalla i sitt kokspad som stelnat till gelé (aladåb). Läs mer > Inkokning, aladåb.

  1. Koka: Lägg grisfötterna i en kastrull och häll i vatten så att det täcker med råge. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp och skumma av.
  2. Lägg i pepparkornen och låt grisfötterna sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills de är möra och köttet lätt lossnar från benknotorna.
  3. Aladåb: Lägg fötterna på serveringsfat med hög kant. Är det hela grisfötter kan de behöva delas lite. Sila spadet och fyll på så att det precis täcker. Ställ kallt över natt. Alternativt läggs i saltlag enligt nedan.
  4. Servera grisfötterna med ett stänk ättika och rödkål eller med inlagda rödbetor. Kokt potatis passar också till.
  5. Förvara i saltlake: Om inte fötterna äts meddetsamma kan de ställas kallt i några dagar. Skall de sparas längre tid kan de läggas i saltlag. Spola av fötterna och lägg dem i en blandning av salt socker och vatten. Efter ett dygn har de fått extra smak och kan ätas kalla eller uppvärmda.

Kockens kommentar

Grisfötter är klassiskt på julbordet, liksom att därefter senapspanera resterna (se recept via länk nedan). Många rynkar på näsan när de hör talas om grisfötter som mat, men de vet då inte vad de går miste om.
Receptet reviderat 2020-04

Alternativ

Hemgjord rödkål

Panerade stekta grisfötter

Fler recept inom Kötträtter till jul

Liknande recept som Grisfötter aladåb (i gelé)