Kir

Kir

Dåligt vitt vin? Blanda i lite likör!
Det gjorde en gång i tiden bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart och därmed uppstod Kir.

Lägg till ingredienser

Antal glas: 1

Crème de Cassis

2.0 

cl

Torrt vitt vin

15.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Champagneglas >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ingredienser

Crème de Cassis 2.0 cl

Torrt vitt vin 15.0 dl

Tillbehör:

Champagneglas >

Bild saknas
Skapat av
Cat Bar

Tillagning

  1. Häll likör i botten på ett vin- eller champagneglas.

  2. Fyll på med torrt, vitt vin.

Hälls likören först i glaset och vinet ovanpå blir drinken jämt färgad. Börjar man i stället med vinet och sedan likören ovanpå, blir drinken mer skiktad.

Kockens kommentar

Kir skapades ursprungligen av franska bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart. Torrt vitt vin blandas med någon smaksättare, vanligen en likör t.ex. svart vinbärslikör. Uppkallad efter Felix Kir, borgmästare i staden Dijon i Frankrike.

En Kir Royale blandas med torr champagne eller mousserande vin.

Fler drinkrecept inom Välkomstdrinkar

Liknande recept som Kir

  • Recept på My Maj Bellini

    My Maj Bellini

    En gulgrön variant av originalet Bellini.
    Passande på "aftnar"?

  • Recept på Kir Royal & Kir Imperial

    Kir Royal & Kir Imperial

    Lyx, flärd och romantik koncentrerad i ett glas. Behöver vi säga mer?

    Royal = med svart vinbärslikör.
    Imperial = med hallonlikör.

  • Recept på Kir

    Kir

    Dåligt vitt vin? Blanda i lite likör!
    Det gjorde en gång i tiden bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart och därmed uppstod Kir.

  • Recept på Champagne Cocktail

    Champagne Cocktail

    "Not too dry, not too sweet, with just the rightamount of bubbles and buzz." En klassiker känd redan av Mark Twain och välkänd även på restaurang Gondolen i Stockholm där just detta exemplar kom till.

  • Recept på Pearfect Punch

    Pearfect Punch

    Den päronperfekta snytingen (punch), om man får tro Niklas Ståhlström som skapat denna drink på restaurang Godot i Stockholm.

  • Recept på Grapewine punch

    Grapewine punch

    Denna drink har skapats på restaurang Marie Laveau, restaurangens med namn efter en ökänd voodoodrottning.

  • Recept på Russian Spring Punch

    Russian Spring Punch

    Vän av ordning blandar denna internationella, hallonsmakande drink på rysk vodka och rysk "champagne", dvs ryskt mousserande vin.

  • Recept på Venice Punch

    Venice Punch

    Denna friska persikosmakande dryck har skapats på restarang Marie Laveau i Stockholm.

  • Recept på Sangria (röd bål) med nejlikor och kanel

    Sangria (röd bål) med nejlikor och kanel

    Sangria är en spansk vinbål ursprungligen med rött vin. Sangría betyder ordagrannt "åderlåtning" (sangre = blod).

  • Recept på Beverly Hills Iced Tea

    Beverly Hills Iced Tea

    Detta är en mindre komplicerad variant av den klassiska Long Island Ice Tea, men elegantare då coca-colan bytts ut mot champagne. Detta exemplar har tillretts på Gondolen, Stockholm.