champagneglas, vitvinsglas, rödvinsglas, vinprovarglas

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vinglas

(champagneglas , vitvinsglas, remmare, rödvinsglas, aromglas )

Engelsk översättning wine glas

Fransk översättning verre à vin, verre de bier

Italiensk översättning bicchiere da vino

Tysk översättning Weinglas

Spansk översättning copa de vino

Vinglas består av champagneglas, vitvinsglas och rödvinsglas, alla försedda med fot. Meningen är att man håller i glasets fot ("ben") när man dricker, för att inte värma vinet med handen. Det finns en mängd olika former på vinglas rymmandes olika mängd vätska. Äldre glas är ofta mindre till formatet och öppna, dvs inte tulpanformade. Vid servering bör man välja passande glas och att rödvinsglaset är större än vitvinsglaset.

Champagneglas är i allmänhet långsmala, höga glas, på hög fot. Volym runt 15 cl. Smala, höga glas utvecklar mängden bubblor bättre och förhöjer intrycket. Läs mer > Om bubbel. På 1700-talet hade vinglasen en annan utformning, de var breda och kupformade. En vanlig myt var att glasen hade formats efter Marie-Antoinettes bröst (fransk drottning 1755-1793). Myten existerar i flera versioner där bröstmodellerna skulle ha varit madame de Pompadour (Ludvig XV:s älskarinna), eller Diane de Pointern (Henrik II:s älskarinna).

Vitvinsglas är generellt mindre än rödvinsglas. Som standard rymmer ett vitvinsglas runt 25 cl, men skall endast fyllas till 1/3-del. Formen kan vara som klassiska rödvinsglas med kupa och avsmalnande topp, eller vara öppen, modell tulpanform, halvkupa eller kon. Förklaringen till att vitvinsglas bör vara mindre, är att vitvin vanligen bör drickas kylt. Häller man upp mycket vin hinner det bli varm innan man druckit ur glaset. Tulpanformen är till för att bättre känna vinets arom (doft).

Remmare är en speciell form av vitvinsglas med tyskt eller nederländskt ursprung. De är skålformade glas på fot, vanligtvis mönstrade och grönfärgade. Finns även i silver. Remmare rymmer i allmänhet mindre och fylls mer jämfört med vanliga vitvinsglas.

Rödvinsglasets klassiska form är en kupa med avsmalnande rak topp. Tulpanformade och runda kupor är också vanliga. Det avsmalnande glaset förhöjer vinets arom. Rödvinsglas har alltid hög fot och rymmer som standard ca 45 cl, men skall endast fyllas upp till 1/3-del.

Aromglas är ett tulpanformat (vin-)provningsglas, oftast utan glasfot. I stället brukar de ha en inbuktning i glasets sida och botten som fungerar som tum- och långfingergrepp.

Läs mer

Om bubbel