Bild: Servis.se

Kopp, mugg, kåsa

(kopp, mugg, kaffemugg, temugg, kåsa)

Engelsk översättning cup, kåsa = classic cup in northern Sweden

Fransk översättning tasse, kåsa = tasse classique dans le nord de la Suède

Italiensk översättning tazza, kåsa = coppa classica nella Svezia settentrionale

Tysk översättning Tasse, kåsa = klassischer Tasse in Nordschweden

Spansk översättning taza, kåsa = copa clásica en el norte de Suecia

Kopp är enligt Svenska Akademien ett "mindre, skål­formigt dryckes­kärl med hand­tag (öra) ofta med till­hörande fat". Vanligtvis av porslin. Det finns koppar anpassade för speciella ändamål, till exempel kaffekoppar och tekoppar (se respektive). Det finns också "krämkoppar" (läs mer > Krämkopp). En kopp är också en måttenhet (2,5-3 dl), fortfarande använt i engelskspråkiga länder (läs mer > Gamla engelska mått; > Amerikanska volymmått). 

Mugg är ett "enklare, cylinderformat dryckes­kärl vanligen av annat material än glas", till exempel av keramik eller plast. Muggen kan vara med eller utan handtag.  Formen rak eller avsmalnande. Används som kaffemugg (2-3 dl) eller temugg (3-5 dl) och skall då vara värmetåliga.

Kåsa är ett gammalt nordiskt dryckeskärl. De äldsta kåsorna var i trä och hade uppsvängda handtag. Mindre kåsor av metall, vanligen silver, tillverkades i Norden under främst 1600-talet. Hos samerna har silverkåsan haft en framträdande roll i festliga sammanhang. I vardagliba sammanhang har samerna en dryckeskåsa i trä, gärna av vril (=knotig utväxt på träd), att bäras i bältet. Kåsor av plast hör till dagens standardutrustningen för campare och fjällvandrare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Tekoppar

Kaffekoppar

Krämkopp

Gamla engelska mått

Amerikanska volymmått