Hummer med ingefärssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hummer med ingefärssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Hummer med skal kokt

4.0 

styck

 

Grönsaksraita:

 

Tomater

4.0 

st stora

Lime färskpressad

1.0 

styck

Dill

4.0 

kvistar

 

Sås:

 

Anissprit

15.0 

cl

t.ex. Pernod el. Ricard

 

 

Ingefära färskriven

2.0 

msk

Saffran

0.5 

gram

Grädde

1.0 

dl

Hummerfond konc.

1.0 

msk

Smör kallt

200.0 

gram

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas hummer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Champagne Massé Brut

Mousserat torrt vitt vin
Pris: 199 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 818

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3273 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 9%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 586 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer med skal kokt 4.0 styck 28%

 

Grönsaksraita:

Tomater 4.0 st stora 4%

Lime färskpressad 1.0 styck 0%

Dill 4.0 kvistar 0%

 

Sås:

Anissprit 15.0 cl 10%

t.ex. Pernod el. Ricard 0%

Ingefära färskriven 2.0 msk 1%

Saffran 0.5 gram 0%

Grädde 1.0 dl 11%

Hummerfond konc. 1.0 msk 1%

Smör kallt 200.0 gram 44%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så kokas hummer > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Bryt loss hummerstjärten och klipp upp skalet. Var försiktig så att inte köttet skadas. Klipp bort skalet på klorna.
  2. Finriv ingefära och limeskal. Finhacka dill.
  3. Raita: Koka upp vatten och skålla (lägg i)tomaterna 10 sekunder. Spola dem i kallt vatten och skala. Dela dem på mitten och gröp ur kärnhuset. Tärna tomaterna i små fyrkanter. Blanda med limeskal och dill.
  4. Sås: Koka upp anissprit, grädde, fond, ingefära och saffran. Låt småkoka på medellåg värme i några minuter.
  5. Rör ner kallt smör försiktigt bit för bit, tills allt smör har absorberats av såsen. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Är ävenledes en utmärkt förrätt. Halvera i så fall mängden hummer. Kan tillredas i förväg. Ställ hummer och raita kallt. Värm upp såsen före servering och lägg upp.

Köttandelen i en kokt hummer utgör cirka 1/4-del av totalvikten. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten.

 Hummer

Vikt

Ätbart

Köttvikt

 Liten

400 g

135 g

95 g

 Medel

600 g

200 g

145 g

 Stor 

800 g

270 g

190 g

 Större

1000 g

330 g

240 g


Läs mer > Klicka på ingrediens hummer.

Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong. 

Alternativ

Hemkokt hummer

Koka hummerbuljong

Fler recept inom Hummer

Liknande recept som Hummer med ingefärssås