Limepaj med passionerad fruktsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Limepaj med passionerad fruktsås

Lägg till ingredienser

Antal bitar (10/paj): 10

Pajdeg:

 

Digestivekex choklad

10.0 

styck

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Strösocker

1.0 

msk

Pajform (låg kant) >

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Lime

2.0 

styck

Äggula

5.0 

styck

Kondenserad mjölk sockrad

400.0 

gram

 

Sås:

 

Passionsfrukt

8.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Drambuie

2.0 

dl

Bitter (t.ex. Campari)

5.0 

cl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 334

Kcal / portion: 433

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4334 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 12%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 130 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Digestivekex choklad 10.0 styck 17%

Smör normalsaltat 75.0 gram 13%

Strösocker 1.0 msk 1%

Pajform (låg kant) > 1.0 styck Äts ej

 

Fyllning:

Lime 2.0 styck 1%

Äggula 5.0 styck 6%

Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram 31%

 

Sås:

Passionsfrukt 8.0 styck 2%

Strösocker 1.0 dl 9%

Drambuie 2.0 dl 18%

Bitter (t.ex. Campari) 5.0 cl 2%

Tillagning (1 tim + 10 tim )

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Pajbotten: Smula kex och smält smör. Blanda kexsmulorna med smör och socker. Platta ut degen i smörad form.
  3. Förgrädda i ugn 10 minuter. Ta ut och låt den kallna.
  4. Höj ugnstemperaturen till 175ºC.
  5. Fyllning: Riv limeskal och pressa ut juice. Vispa äggulor tills de tjocknar. Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice. Häll i pajskalet.
  6. Grädda 10-15 minuter tills smeten blivit fast. Ta ut och låt svalna. Ställ den i kylskåp över natten.
  7. Ta ut pajen ur kylen 30 minuter före servering.
  8. Sås: Gröp ur passionsfrukterna med en tesked. Lägg fruktköttet i en kastrull, tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en simmig och fin konsistens.

Kockens kommentar

Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Limepaj med passionerad fruktsås