E422 Glycerol

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

E422 Glycerol

(glycerin, propan-1,2,3-triol)

Engelsk översättning Glycerol

Grupper inom
Tillsatta konsistensgivare:

? = omstridd tillsats

E400 Alginsyra

E401 Natriumalginat

E402 Kaliumalginat

E403 Ammoniumalginat

E404 Kalciumalginat

E405 1,2-Propylen-glykolalginat

E406 Agar

E407 Karragenan ?

E407a Bearbetad Euchemaalg ?

E410 Fruktkärnmjöl

E412 Guarkärnmjöl

E413 Dragant, tragant

E414 Gummi arabicum, akasiagummi

E415 Xantangumi

E416 Karayagummi

E417 Taragummi

E418 Gellangummi

E422 Glycerol

E425 Konjakgummi, konjakgjukomannan ?

E427 Cassiagummi

E426 Sojabönshemicellulosa

E431 Polyoxietylenstearat ?

E432 Polyoxietylen-sorbitanmonolaurat

E433 Polyoxietylen-sorbitanmonoofeat

E434 Polyoxietylen-sorbitanmonopalmitrat

E435 Polyoxietylen-sorbitanmonostearat

E436 Polyoxietylen-sorbitantristearat

E440 Pektiner

E442 Ammoniumfosfatider

E444 Sackarosacetatisobyferat

E445 Glycerolestrar av trähartser

E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater

E451 Natrium-, kaliumtrifosfater

E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...

E459 Betacyklodextrin

E460 Microkristallinisk cellulosa, cellulosapulver

E461 Metylcellulosa

E462 Etylcellulosa

E463 Hydroxipropylcellulosa

E464 Hydroxipropylmetylcellulosa

E465 Metyletylcellulosa

E466 Karboximetylcellulosa, cellulosagummi...

E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa ?

E469 Enzymatisk hydrolyserad karboximetyl...?

E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror

E470b Magnesiumsalter av fettsyror

E471 Monoglycerider, diglycerider av fettsyror

E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar

E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar

E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar

E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar

E472e Mono-, diglyceriders mono- och...

E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...

E473 Sackarosestrar av fettsyror

E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...

E475 Polyglycerolestrar av fettsyror

E476 Polyglycerolpolyicinoleat

E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror

E479b Termiskt oxiderad sojabönolja ...?

E481 Natriumstearoyl-2-laktylat

E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat

E483 Stearyltartrat ?

E491 Sorbitanmonostearat

E492 Sorbitantristearat

E493 Sorbitanmonolaurat*

E494 Sorbitanmonooelat*

E495 Sorbitanmonopalmitat*

E1200 Polydextros

E1204 Pullulan

E1404 Oxiderad stärkelse

E1410 Monostärkelsefosfat

E1412 Distärkelsefosfat

E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat

E1414 Acetylerat distärkelsefosfat

E1420 Stärkelseacetat

E1422 Acetylerat distärkelseadipat

E1440 Hydroxipropylstärkelse

E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse

E1451 Acitylerad oxiderad stärkelse

E1505 Trietylcitrat

E422 Glycerol (förr: glycerin) är en färg- och luktlös, tjockflytande vätska med söt smak, som förekommer naturligt bundet i alla växt- och djurfetter i form av estrar, glycerider. Den är en intermediär ("mellanhand") i nedbrytningen av glukos, men kan också användas av kroppen för att bilda glukos i samband med fasta och svält. Glycerol framställs kommersiellt genom antingen fetthydrolys ("förtvålning") eller syntetiskt ur propen. Glycerol absorberar vattenånga ur luften upp till 50 % av sin vikt och är blandbar med vatten. Glycerol finns att köpa på apotek.

SÅ ANVÄNDS GLYCEROL


Glycerol används bl.a. vid framställning av sprängämnen och som fuktningsmedel för tobak samt som sötningsmedel, t.ex. för punsch. Används som stabiliserings- och konsistensmedel i t.ex. i kakor, tårtor.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj