Smakförstärkare

Smakförstärkare

Smakförstärkare är ämnen som tillsätts till industriella halvfabrikat och färdiglagade kött- och fiskrätter och andra proteinrika produkter. Tillsatser behövs för att varan redan från början smakar för lite eller för att återskapa smaker som gått förlorad i tillverknings­processen. Ofta innehåller färdiglagade rätter utfyllands­ingredienser som måste smakförstärkas.

Glutaminsyran och dess salter glutamater, är det vanligaste sättet att inom industrin framhäva smak på olika produkter. Man talar om den "femte smaken" (Läs > umami).

Smakförstärkare låter positivt, men är egentligen ett underbetyg åt varan. Hemlagad mat behöver inga smakförstärkare. Producenter använder ofta ordet "smakförstärkare" i stället för E-nummer pga att det låter positivare.

Tack vare en kritisk debatt om glutamater har industrin börjat minska på användning av glutamater.

Hälsa: Småbarn bör generellt undvika produkter som tillförts smakförstärkare (liksom färgtillsatser).


Lagstiftning: Tillsatser måste anges på förpackning med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 18 st av EU godkända smakförstärkande tillsatser (E620-E650). Den vanligast förekommande är E621. Se innehållsförteckning. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.

Följande tillsatser är också smakförstärkare:
E363 Bärnstenssyra > Se Antioxidanter
E957 Taumatin > Se Sötningsmedel
E968 Erytriol > Se Sötningsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj