Tillsatta konsistensgivare

Tillsatta konsistensgivare

Grupper inom
Tillsatta konsistensgivare:

? = omstridd tillsats

E400 Alginsyra

E401 Natriumalginat

E402 Kaliumalginat

E403 Ammoniumalginat

E404 Kalciumalginat

E405 1,2-Propylen-glykolalginat

E406 Agar

E407 Karragenan ?

E407a Bearbetad Euchemaalg ?

E410 Fruktkärnmjöl

E412 Guarkärnmjöl

E413 Dragant, tragant

E414 Gummi arabicum, akasiagummi

E415 Xantangumi

E416 Karayagummi

E417 Taragummi

E418 Gellangummi

E422 Glycerol

E425 Konjakgummi, konjakgjukomannan ?

E427 Cassiagummi

E426 Sojabönshemicellulosa

E431 Polyoxietylenstearat ?

E432 Polyoxietylen-sorbitanmonolaurat

E433 Polyoxietylen-sorbitanmonoofeat

E434 Polyoxietylen-sorbitanmonopalmitrat

E435 Polyoxietylen-sorbitanmonostearat

E436 Polyoxietylen-sorbitantristearat

E440 Pektiner

E442 Ammoniumfosfatider

E444 Sackarosacetatisobyferat

E445 Glycerolestrar av trähartser

E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater

E451 Natrium-, kaliumtrifosfater

E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...

E459 Betacyklodextrin

E460 Microkristallinisk cellulosa, cellulosapulver

E461 Metylcellulosa

E462 Etylcellulosa

E463 Hydroxipropylcellulosa

E464 Hydroxipropylmetylcellulosa

E465 Metyletylcellulosa

E466 Karboximetylcellulosa, cellulosagummi...

E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa ?

E469 Enzymatisk hydrolyserad karboximetyl...?

E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror

E470b Magnesiumsalter av fettsyror

E471 Monoglycerider, diglycerider av fettsyror

E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar

E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar

E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar

E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar

E472e Mono-, diglyceriders mono- och...

E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...

E473 Sackarosestrar av fettsyror

E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...

E475 Polyglycerolestrar av fettsyror

E476 Polyglycerolpolyicinoleat

E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror

E479b Termiskt oxiderad sojabönolja ...?

E481 Natriumstearoyl-2-laktylat

E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat

E483 Stearyltartrat ?

E491 Sorbitanmonostearat

E492 Sorbitantristearat

E493 Sorbitanmonolaurat*

E494 Sorbitanmonooelat*

E495 Sorbitanmonopalmitat*

E1200 Polydextros

E1204 Pullulan

E1404 Oxiderad stärkelse

E1410 Monostärkelsefosfat

E1412 Distärkelsefosfat

E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat

E1414 Acetylerat distärkelsefosfat

E1420 Stärkelseacetat

E1422 Acetylerat distärkelseadipat

E1440 Hydroxipropylstärkelse

E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse

E1451 Acitylerad oxiderad stärkelse

E1505 Trietylcitrat

Konsistensgivare används såväl i hemmet som inom livsmedelsindustrin. De vi vanligen känner till är t.ex. potatismjöl, majsstärkelse och gelatin.

Inom industrin vill man producera livsmedel som har enhetligt utseende och konsistens. Ett livsmedel som t.ex. majonnäs "skär sig" lätt om inte något emulgeringsmedel tillsätts.

Emulgeringsmedel är s.k. ytaktiva substanser, d v s de har förmåga att minska ytspänningen mellan två icke blandbara ämnen, vilket gör blandningen stabil.

Stabiliseringsmedel används för att göra en vara homogen, t.ex. för att inte jordgubbarna ska flyta upp till ytan i jordgubbssylten.


Förtjockningsmedel används för att göra alltför tunnflytande produkter, t ex ketchup, mera trögflytande. Hit räknas även s.k. geleringsmedel som ger liknande effekt som t.ex. gelatin.

Många konsistensgivare utvinns naturligt t.ex. potatismjöl och betraktas som råvara och inte som tillsats. Har varan däremot genomgått en kemisk process blir den "modifierad" och betraktas som livsmedelstillsats. Stärkelse är ett exempel på vara som modifieras.

Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn, samt om varan innehåller gluten. År 2008 fanns det 88 st av EU godkända konsitensgivare.

Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.

Följande tillsatser är också konsistensgivande:
E322 Lecitin > Se antioxidationsmedel
E339 Natriumfosfater > Se antioxidanter
E420 Sorbitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E421 Mannitol > Se Tillsatta sötningsmedel
E509 Kalciumklorid > Se Surhetsregulatorer
E953 Isomalt > Se Tillsatta sötningsmedel
E965 Manitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E968 Erytriol > Se Tillsatta sötningsmedel

För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer. 

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj