Konserveringstillsatser

Konserveringstillsatser

Konserveringstillsatser tillförs livsmedel för att öka dess hållbarhet och för att minska risken för uppkomst av giftiga ämnen. De urgamla metoderna att bevara mat är torkning, rökning, saltning och mjölksyrajäsning. Nyare sätt att bevara livsmedel är djupfrysning, värmebehandling och kemisk konservering.

Kemisk konservering innebär att man tillsätter kemiska ämnen till livsmedlen. Konserveringsmedlens effekt påverkas bl.a. av livsmedlets innehåll av fett, vatten och dess surhetsgrad. I vissa fall tillsätts konserveringsmedel tidigt under framställningen, men finns kvar endast i obetydliga mängder i slutprodukten.

Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 43 st av EU godkända konserveringstillsatser (E200-E299, E1105).

Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land. Parentes (..) anger tillsats som funnits, men numera är föbjuden inom EU.

För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer. 

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj