 
  
  
              
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
E300 Askorbinsyra
Latin: Ascorbicis acidum
                 ascorbic acid
                ascorbic acid
              
                 acide ascorbique
                acide ascorbique
              
                 acido ascorbico
                acido ascorbico
              
                 Ascorbinsäure
                Ascorbinsäure
              
                 ácido ascórbico
                ácido ascórbico
              
                Grupper inom
                Tillsatta antioxidanter:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
E300 Askorbinsyra är syntetiskt framställd C-vitamin (läs mer > Vitamin C). Som sådan fungerar den som en antioxidant (läs mer > Antioxidanter). Fungerar även som surhetsregulator. Askorbinsyra anses ofarligt.
SÅ ANVÄNDS ASKORBINSYRA
Askorbinsyra används vid bakning för att förbättra bakförmågan. Brödet får större volym och blir porösare. Kan användas till frukt vid konservering (läs mer > Konserveringsmedel) och för att vissa grönsaker och rotfrukter till exempel avokado inte missfärgas, inte mörknar. Alternativt kan man använda pressad eller koncentrerad citronjuice.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
 Skriv ut dryck
                  Skriv ut dryck