Carotenes
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E160a Karotener är ett gulorange färgämne som förekommer naturligt i morötter, gröna bladgrönsaker, tomater, aprikoser, nypon med flera.
Karoten som färg: Karotener har ett starkt gul, gulröd eller purpurfärgade pigment som förekommer såväl i mikroorganismer som i växt- och djurriket. Drygt 600 olika karotenoider är kända varav drygt 10% finns i växter som morot, tomat, aprikos och spenat (betakaroten). Att till exempel spenaten är grön beror på att grön klorofyll döljer den gulröda karotenfärgen, vilket är samma fenomen som gäller för lövträd som skiftar till gult på hösten när klorofyllet försvinner. Karoten från morötter i fettrika grytor kan uppenbara sig som gulröda små pärlor på ytan. Karotenoider ger också smör, margarin och yoghurt ljust blankgul färg, samt gul färg åt äggulan. Karotenoider finns även i hummer, kräftor och lax från pigmentet astaxantin. Hummern och kräftor har normalt en blå-brun-svart kamouflagefärg, men skalet kan skifta i orange eller rött fast den är levande. När hummern kokas bryts kamouflagefärgen sönder varvid den klarröda astaxantinet framträder.
Framställning: Vanligtvis syntetiskt (kemiskt-tekniskt), men betakaroten kan även framställas naturligt ur till exempel morötter.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Syntetiskt framställt karoten anses ofarligt. Karten omvandlas i kroppen till A-vitamin. Läs mer > Vitamin A, retinol.
SÅ ANVÄNDS KAROTENER
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Karotener används brett inom industrin till exempel i margarin, yoghurt och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06