Mat och kunskap för hemmakockar
  • Logga in/bli medlem
  • |
  • Om Kunskapskokboken
  • |
  • Om cookies
  • |
  • Kontakta oss

Allt Recept Kokkonst Varufakta Dryck Drink Mathälsa
  • Hem
  • Recept
  • Kokkonst
  • Mathälsa
  • Varufakta
  • Dryck
  • Drink
  • Inköpslista
  • Mitt kök
  • Här är du:
  • Dietkoll
  • » Hälsa, viktkoll, miljö
  • » Tillsatser i mat
(E154 Brun FK) ??

Fotograf/bild: Breaking off a piece

(E154 Brun FK) ??

skriv ut (E154 Brun FK) ?? Skriv ut dryck

Engelsk översättning Brown FK

Grupper inom
Färgtillsatser:

? = omstridd tillsats

E100 Kurkumin

E101 Riboflavin

E102 Tartrazin ??

E104 Kinolingult ?

E110 Para-orange ??

E120 Karmin ?

E122 Azorubin ??

E123 Amarant ??

E124 Nykockin ??

E127 Erytrosin ?

(E128 Röd 2G) ?

E129 Allurarött ??

E131 Patentblått V ?

E132 Indigotin, indigokarmin

E133 Briljantblått FCF

E140 Klorofyller, klorofylliner

E141 Klorofyllkopparkomplex

E142 Grön S

E150a Sockerkulör

E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen

E150c Sockerkulör ammoniakprocessen

E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen

E151 Briljantsvart BN ??

E153 Vegetabiliskt kol

(E154 Brun FK) ??

E155 Brun HT ??

E160a Karotener

E160b Annattoextrakt

E160c Paprikaoleoresin

E160d Lycopen

E160e Beta-apo-8´-karotenal

E161b Lutein

(E161g Kantaxantin ?

E162 Rödbetsrött

E163 Antocyaner

E170 Kalciumkarbonat

E171 Titandioxid

E172 Järnoxider, järnhydroxider

E173 Aluminium

E174 Silver

E175 Guld

E180 Litolrubin BK ??

E154 Brun FK är en komplicerad blandning av sex olika färgämnen som bildar ett brunt AZO-färgämne (läs mer > Färgtillsatser).

Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt).

Hälsa: Färgämnet är numera förbjudet inom EU och flera andra länder.


SÅ ANVÄNDS BRUN FK

Brun FK användes förr bland annat för att färga chips och rökt fisk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Innehållsförteckning

  • Tillsatser i mat
  • Om tillsatser i mat
  • Om tillsatser i dryck
  • Färgtillsatser
  • Konserveringstillsatser
  • Tillsatta antioxidanter
  • Tillsatta konsistensgivare
  • Tillsatta sötningsmedel
  • Surhetsregulatorer
  • Klumpförebyggande medel
  • Smakförstärkare
  • Ytbehandlingsmedel
  • Aromtillsatser
  • Övriga tillsatser

Kunskapskokboken © | Mail: kontakt@kunskapskokboken.se | Ansvarig utgivare: Krister Hanner