Fotograf/bild: Sidley Chemical
E160d Lycopen
Lycopene
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E160d Lycopen är ett rött färgämne. Det är en karoten som saknar Vitamin A. Lycopen har ett karotenoid pigment som finns i tomater och andra röda frukter och grönsaker som röda morötter, vattenmeloner, papaya, men inte i jordgubbar eller körsbär. Även sparris och persilja innehåller lycopen utan att vara röda.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från röda tomater. Kan även framställas syntetiskt.
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS LYCOPEN
Får användas till glass, sylt, konfektyrer, snacks, desserter, kosttillskott, tuggummi, fiskrom, soppor och läsk. Används till exempel i soppor och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07