Tillsatta konsistensgivare
Grupper inom
Tillsatta konsistensgivare:
E405 1,2-Propylen-glykolalginat
E414 Gummi arabicum, akasiagummi
E425 Konjakgummi, konjakgjukomannan ?
E432 Polyoxietylen-sorbitanmonolaurat
E433 Polyoxietylen-sorbitanmonoofeat
E434 Polyoxietylen-sorbitanmonopalmitrat
E435 Polyoxietylen-sorbitanmonostearat
E436 Polyoxietylen-sorbitantristearat
E445 Glycerolestrar av trähartser
E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater
E451 Natrium-, kaliumtrifosfater
E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...
E460 Microkristallinisk cellulosa, cellulosapulver
E464 Hydroxipropylmetylcellulosa
E466 Karboximetylcellulosa, cellulosagummi...
E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa ?
E469 Enzymatisk hydrolyserad karboximetyl...?
E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror
E470b Magnesiumsalter av fettsyror
E471 Monoglycerider, diglycerider av fettsyror
E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar
E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar
E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar
E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar
E472e Mono-, diglyceriders mono- och...
E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...
E473 Sackarosestrar av fettsyror
E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...
E475 Polyglycerolestrar av fettsyror
E476 Polyglycerolpolyicinoleat
E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror
E479b Termiskt oxiderad sojabönolja ...?
E481 Natriumstearoyl-2-laktylat
E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat
E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat
E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
E1422 Acetylerat distärkelseadipat
E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse
Konsistensgivare används såväl i hemmet som inom livsmedelsindustrin. De vi vanligen känner till är t.ex. potatismjöl, majsstärkelse och gelatin.
Inom industrin vill man producera livsmedel som har enhetligt utseende och konsistens. Ett livsmedel som t.ex. majonnäs "skär sig" lätt om inte något emulgeringsmedel tillsätts.
Emulgeringsmedel är s.k. ytaktiva substanser, d v s de har förmåga att minska ytspänningen mellan två icke blandbara ämnen, vilket gör blandningen stabil.
Stabiliseringsmedel används för att göra en vara homogen, t.ex. för att inte jordgubbarna ska flyta upp till ytan i jordgubbssylten.
Förtjockningsmedel används för att göra alltför tunnflytande produkter, t ex ketchup, mera trögflytande. Hit räknas även s.k. geleringsmedel som ger liknande effekt som t.ex. gelatin.
Många konsistensgivare utvinns naturligt t.ex. potatismjöl och betraktas som råvara och inte som tillsats. Har varan däremot genomgått en kemisk process blir den "modifierad" och betraktas som livsmedelstillsats. Stärkelse är ett exempel på vara som modifieras.
Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn, samt om varan innehåller gluten. År 2008 fanns det 88 st av EU godkända konsitensgivare.
Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.
Följande tillsatser är också konsistensgivande:
E322 Lecitin > Se antioxidationsmedel
E339 Natriumfosfater > Se antioxidanter
E420 Sorbitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E421 Mannitol > Se Tillsatta sötningsmedel
E509 Kalciumklorid > Se Surhetsregulatorer
E953 Isomalt > Se Tillsatta sötningsmedel
E965 Manitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E968 Erytriol > Se Tillsatta sötningsmedel
För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer.