 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Terrine
(terrin, pastejgryta, pastejform = liten gryta med lock eller maträtt i sådan gryta)
                 terrine = small pot with a lid or a dish in such a pot
                terrine = small pot with a lid or a dish in such a pot
              
                 terrine = petit pot avec un couvercle ou un plat dans un tel pot
                terrine = petit pot avec un couvercle ou un plat dans un tel pot
              
                 terrina = piccola pentola con un coperchio o un piatto in una tale pentola
                terrina = piccola pentola con un coperchio o un piatto in una tale pentola
              
                 Terrine = kleiner Topf mit Deckel oder eine Gerichte in einem solchen Topf
                Terrine = kleiner Topf mit Deckel oder eine Gerichte in einem solchen Topf
              
                 terrina = olla pequeña con tapa o un plato en tal olla
                terrina = olla pequeña con tapa o un plato en tal olla
              
                Grupper inom
                Grytor ¤:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Terrin (fr. terrine = "lerkärl" från latinets terra = jord) är en rektangulär, rund eller oval mindre gryta med lock. Traditionellt en glaserad lergryta, numera också emaljerade järngrytor. Sådan gryta används huvudsakligen vid tillagning av paté och pastej av kött, inälvor, fisk, skaldjur och grönsaker, som ugnsbakas i vattenbad. Serveras som regel kall i sin form, eller uppskuren i skivor (läs mer > Paté). I brist på sådan form kan en formbrödsform användas.
Soppterrin (fr. soupière): Terrin kan också vara en finare stor serveringsskål med handtag. Läs mer > Soppterrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Recept med Terrine
Det finns 6 recept med Terrine
- 
                
                    Klassisk harpastej, harpatéSvarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Rökt lax med potatisterrinTid: 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson * 
- 
                
                    Fiskfärs - grundreceptTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    LaxterrinTid: 1 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pastejig köttfärslimpa med svampTid: 55 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåsleverSvarighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara