 
  
              
  
              Kransformar, sockerkaksform
(kransform, sockerkaksform, bundtform, rulltårteplåt)
                 tube pan, bundt mould
                tube pan, bundt mould
              
                 moule gateau des anges
                moule gateau des anges
              
                 stampo per pan di spagna
                stampo per pan di spagna
              
                 Rührkuchenform, Topfkuchenform, Gugelhupfform
                Rührkuchenform, Topfkuchenform, Gugelhupfform
              
                 molde de bizcocho Angel
                molde de bizcocho Angel
              
                Grupper inom
                Bakformar, kakformar ¤:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Kransform ("sockerkaksform") är en rund form med ett rör i mitten. Röret i mitten ger jämnare genomgräddning än en vanlig form utan mittstång. Används oftast till att baka sockerkaka och kallas därför vanligen "sockerkaksform". Det finns olika varianter i olika storlekar tillverkade i lättmetall eller hårdanoniserad lättmetall (non-stick), mönstrade eller omönstrad. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Standard sockerkaksform rymmer 1,4 liter.
- Bundtform är en veckad, vriden form (bild överst t.h.). Rymmer 1,4-2,8 L.
- Tube Pan (kransform): Rymmer 6, 9, 12, 16 cups (1.4, 2.2, 2.9, 3.8 L). I USA används ofta en stor hög tube pan med lock, klassisk till Chiffon sockerkaka (bild nere i mitten, se recept > Chiffon-anslag, kaka).
- Gugelhups: Ursprungligen bakades så kallade gugelhups, en ganska torr sockerkaka bakad i stor sockerkaksform (bilder nederst t.v.).
Krans = ring av blommor och/eller blad, särskilt vid begravningar eller som huvudprydnad/hederstecken (lagerkrans).
För att baka sockerkaksbotten används rund flat form, gärna en springform (se dito). För att baka rulltårta används ugnsplåt (läs mer > Långpanna).
 © Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03
Läs mer
Så bakas mjuka kakor, sockerkaka
Recept med Kransformar, sockerkaksform
Det finns 5 recept med Kransformar, sockerkaksform
- 
                
                    Engelsk krydd- och fruktkakaTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Woll Roll Bread, vitt yllebrödTid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vitaTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkakaTid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Citron- och vallmokakaSvarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara