Latin: Xiphias gladius

Engelsk översättning swordfish

Fransk översättning espadon

Italiensk översättning pesce spada

Tysk översättning Schwertfisch

Spansk översättning pez espada

Svärdfisk är den enda arten i familj svärdfiskar och nära släkt med makrillfiskar (till vilka den ibland förs) dit även tonfisk räknas. Svärdfisk förekommer huvudsakligen i tropiska och tempererade hav, helst i 18-20°C. Varmare somrar kan den uppträda i kallare hav, t.ex. längs Skånes och Blekinges kuster. Det karatäristiskt långa vassa "svärdet" är en förlängd överkäke, som motsvarar 1/3-del av fiskens längd. Kroppen är hajliknande med ryggfena och med bred kluven stjärt. Fisken kan bli upp till 5 meter lång (normalt cirka 2 m) och väga upp till 500 kg. Svärdfisk är en mycket uppskattad mat- och sportfisk, och lokalt av stor kommersiell betydelse.


SÅ ANVÄNDS & TILLAGAS SVÄRDFISK


Svärfisk har stora likheter med tonfisk och används på liknande sätt. Färsk används ofta rå till sashimi och sushi. Som stekt anses den bäst lättstekt (rare), då med en innertemperatur på 40ºC. Den kan med fördel vara lätt rå innuti och blir lätt torr om den steks eller grillas längre tid. 

Läs mer

Bohusfisk

Fish Base

Recept med Svärdfisk }

Det finns 6 recept med Svärdfisk }