Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mjölkpulver
(mjölkpulver, torrmjölk, torrgrädde, mjölkmjöl, 1. helmjölkspulver, gräddpulver, torrgrädde 2. skummjölkspulver 3. kärnmjölkspulver 4. vasslepulver, Ninni Kronberg, Kronberg-processen)
milk powder, dried milk 1. whole milk powder 2. skimmed milk powder 3. buttermilk powder 4. whey powder
lait en poudre 1. lait entier en poudre 2. lait écrémé en poudre 3. poudre de babeurre 4. poudre de lactosérum
latte in polvere 1. latte intero in polvere 2. latte scremato in polvere 3. latticello in polvere 4. siero di latte in p.
Milchpulver, Trockenmilch, Sahnesteif 1. Vollmilchpulver 2. Magermilchpulver 3. Buttermilchpulver 4. Molkepulver
leche en polvo 1. leche entera en polvo 2. leche desnatada en polvo 3. mantequilla en polvo 4. suero en polvo
Mjölkpulver, förr kallat torrmjölk och i äldre tid: mjölkmjöl, är (ko-)mjölk där vattnet avlägsnats genom spray-, vals- eller frystorkning. Andelen torrmassa i mjölk är cirka 3%, resten är vatten. Det finns olika varianter mjölkpulver (jämför > Så används mjölk).
- Helmjölkspulver (gräddpulver, torrgrädde) framställs av fettrik mjölk.
- Skummjölkspulver av skummjölk som är en restprodukt vid framställning av grädde. Likvärdigt med lättmjölk.
- Kärnmjölkspulver av kärnmjölk som är en restprodukt vid framställning av smör.
- Vasslepulver av vassle som är en restprodukt vid framställning av ost.
Vanligast är skummjölkspulver. Helmjölkspulver lämpar sig inte vid längre förvaring för att fettet i pulvret härsknar. Övriga pulver har mycket lång hållbarhet om torrt förvarat. Mjölkpulver har funnits sedan början av 1900-talet. 1936 uppfann Ninni Kronberg en utvecklad framställningsmetod ("Kronberg-processen"), vilket är den rådande metoden därefter.
- Blandning: 1 dl pulver (50 gram) blandas med 1 liter vatten.
- Omvandling pulver: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl.
SÅ ANVÄNDS MJÖLKPULVER
Blandar man mjölkpulver med vatten återfår man ursprungsvaran till exempel skummjölk (=lättmjölk). Den bör då stå och dra en stund innan konsumtion. Smaken blir inte riktigt densamma som ursprungsvaran. Mjölkpulver används till modermjölksersättning och ofta som livsmedelsbistånd till utsatta människor och i utvecklingsländer. Mjölkpulver används som ersättning för flytande mjölk i glass, godis, såser, bröd, charkuteriprodukter och färdigmat. Om torrmjölk ingår i ett recept är det oftast av rent praktiska skäl, till exempel i recept för friluftsliv. Främst skummjölkspulver finns att köpa i dagligvaruhandeln.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-10
Läs mer
Recept med Mjölkpulver
Det finns 5 recept med Mjölkpulver
-
Kladdkaka Campus (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friluftsplättar utan mjölk och ägg
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalvdans (efterrätt)
Tid: 35 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa (friluftsmat)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Primus