Kransformar, sockerkaksform
(kransform, sockerkaksform, bundtform, rulltårteplåt)
tube pan, bundt mould
moule gateau des anges
stampo per pan di spagna
Rührkuchenform, Topfkuchenform, Gugelhupfform
molde de bizcocho Angel
Grupper inom
Bakformar, kakformar ¤:
Kransform ("sockerkaksform") är en rund form med ett rör i mitten. Röret i mitten ger jämnare genomgräddning än en vanlig form utan mittstång. Används oftast till att baka sockerkaka och kallas därför vanligen "sockerkaksform". Det finns olika varianter i olika storlekar tillverkade i lättmetall eller hårdanoniserad lättmetall (non-stick), mönstrade eller omönstrad. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Standard sockerkaksform rymmer 1,4 liter.
- Bundtform är en veckad, vriden form (bild överst t.h.). Rymmer 1,4-2,8 L.
- Tube Pan (kransform): Rymmer 6, 9, 12, 16 cups (1.4, 2.2, 2.9, 3.8 L). I USA används ofta en stor hög tube pan med lock, klassisk till Chiffon sockerkaka (bild nere i mitten, se recept > Chiffon-anslag, kaka).
- Gugelhups: Ursprungligen bakades så kallade gugelhups, en ganska torr sockerkaka bakad i stor sockerkaksform (bilder nederst t.v.).
Krans = ring av blommor och/eller blad, särskilt vid begravningar eller som huvudprydnad/hederstecken (lagerkrans).
För att baka sockerkaksbotten används rund flat form, gärna en springform (se dito). För att baka rulltårta används ugnsplåt (läs mer > Långpanna).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03
Läs mer
Så bakas mjuka kakor, sockerkaka
Recept med Kransformar, sockerkaksform
Det finns 5 recept med Kransformar, sockerkaksform
-
Engelsk krydd- och fruktkaka
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Woll Roll Bread, vitt yllebröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Citron- och vallmokaka
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget