Utegrillar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Utegrillar

(grill, kolgrill, engångsgrill, elgrill, gasolgrill)

Engelsk översättning grill

Fransk översättning gril

Italiensk översättning griglia

Tysk översättning Grill

Spansk översättning parilla

Utegrillar (fr. gril, grille = galler) kan drivas med kol, el eller gasol. Val av grill är mest en fråga om tycke och smak. Det viktigaste är att grillen står stadigt och att värmen kan regleras. Kolgrillar är billigare i inköp, medan el- och gasolgrill är billigare i längden om man grillar ofta. Läs mer > Om grillning, halstring.

  1. Kolgrillen ger fin, rökt träkolssmak. De tillverkas vanligtvis i plåt, men det finns också keramikgrillar. Bäst är om grillen har lock, ett höj och sänkbart galler och en inbyggd termometer som mäter "ugnsvärmen". Till kolgrillar används träkol eller briketter (läs mer > Grillkol). Med spån, flis eller bitar av al och annan "rökved" får man röksmak i grillen (läs mer > Ved). Ett praktiskt komplement för att tända kol är skorstenständare, tillika ett bra miljömässigt alternativ till tändvätska som dessutom luktar illa (läs mer > Skorstenständare).
  2. Gasol- och elgrillar är enkla att hantera och ger mindre os och rök till glädje för grannar och andra. De går fort att tända och man slipper den smutsiga kolen. Elgrillar är dessutom bästa miljöalternativ. Träkolssmaken får man dock avstå från. Däremot kan man få röksmak med rökved om man har ett grillrör att stoppa flis i, eller så packar man in flis i aluminiumfolie och pickar hål i folien så att röken kan sippra ut (se film nedan > Så arrangeras gasgrill för indirekt värme).
  3. Engångsgrillar är ett dåligt alternativ, resultatet blir sällan bra. En nödlösning att ha i båten eller med på utflykter. Bättre då att använda en bärbar kolgrill med lock. Engångsgrillen är bara ett bättre alternativ till att elda direkt på mark eller berg vilket man inte skall göra.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

Grillkol

Om grillning, halstring

Grilltips

Så grillas kött

Så grillas fågel }

Så halstras/grillas fisk

Så grillas skaldjur }

Så grillas grönsaker }

Så grillas rotfrukter

Så grillas frukt }

Skorstenständare

Ved

Film: Så arrangeras gasgrill för indirekt värme

Film: Grilling Steaks on your Weber® Q™

Recept med Utegrillar

Det finns 13 recept med Utegrillar