Adzukibönor

Fotograf/bild: Film: JoonPo, adzuki wase bean

Adzukibönor

(aazukibönor, azukiböna, adukibönor)

Latin: Vigna angularis

Engelsk översättning adzuki, azuki, aduki beans, red mung bean, red cow pea

Fransk översättning haricot adzuki, aduki, haricot anguleux

Italiensk översättning fagioli adzuki, aduki

Tysk översättning Adzukibohnen

Spansk översättning frijol adzuki, judías adzuki

Adzukibönor (Vigna angularis) är biologiskt en art i släkte vignabönor och syskon med bland annat black eye och mungbönor (läs mer > Vignabönor). Det är en liten böna med härkomst från Japan som odlas flitigt i Ostasien. Det är små, vanligtvis mörkröda blanka bönor, men det finns också vita, grå, svarta och fläckiga. Se film, klicka på "JoonPo" under bilden.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Lätt sötaktiga och fylliga. Bönorna mosar sig lätt.
  • Alternativ vara: Black eye, vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning: Adzukibönor säljs torkade eller konserverade.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur.  Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Gamla adzukibönor blir lätt beska.
Vigna angularis var. nipponensis: Förfadern till adzukibönan tros vara den vilda sorten nipponensis som lever i Japan, Korea, Kina, Nepal och Buthan. Arkeologer uppskattar att de odlades 3000 år f.Kr. Dagens adzuki har längre baljor och mindre frön än sin föregångare.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Adzukibönor är förhållandevis lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS ADZUKIBÖNOR

Bönorna används flitigt i japansk, koreansk och kinesisk matlagning. Ofta sötade och tillsammans med ris. De kokas till bönpasta som formas till spagetti och används i många maträtter (läs mer > Bönpasta). De mals till mjöl och användas i kakor, bakverk och glass. Fröna kan groddas. Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl till vegetariska biffar och pajer. Passar i grytor och soppor.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Om bönor

Vignabönor

Bönpasta

Recept med Adzukibönor

Det finns 1 recept med Adzukibönor