(aazukibönor, azukiböna, adukibönor)
Latin: Vigna angularis
adzuki, azuki, aduki beans, red mung bean, red cow pea
haricot adzuki, aduki, haricot anguleux
fagioli adzuki, aduki
Adzukibohnen
frijol adzuki, judías adzuki
Adzukibönor (Vigna angularis) är biologiskt en art i släkte vignabönor och syskon med bland annat black eye och mungbönor (läs mer > Vignabönor). Det är en liten böna med härkomst från Japan som odlas flitigt i Ostasien. Det är små, vanligtvis mörkröda blanka bönor, men det finns också vita, grå, svarta och fläckiga. Se film, klicka på "JoonPo" under bilden.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Adzukibönor är förhållandevis lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS ADZUKIBÖNOR
Bönorna används flitigt i japansk, koreansk och kinesisk matlagning. Ofta sötade och tillsammans med ris. De kokas till bönpasta som formas till spagetti och används i många maträtter (läs mer > Bönpasta). De mals till mjöl och användas i kakor, bakverk och glass. Fröna kan groddas. Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl till vegetariska biffar och pajer. Passar i grytor och soppor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07