Om frukt och bär

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om frukt och bär

(pulpa, fruktkött = mjuk vävnad)

Latin: pulpa, pelpa

Engelsk översättning pulp = fruit flesh

Fransk översättning pulpe, pulpeuse = viande de fruits

Italiensk översättning polpa, polposo = carne di frutta

Tysk översättning Pulp = Fruchtfleisch

Spansk översättning pulpa = carne de fruta

Frukt ur gastronomisk synpunkt är inte detsamma som frukt ur biologisk synpunkt (läs mer > Biologisk indelning frukt). Allmänt är frukt en blomväxtdel som bildas för fortplantning. Gastronomiskt är det en heterogen samling som indelas i frukt och bär lite enligt personlig smak. Även nötter och frön är frukter men sorteras in som "spannmål", liksom vissa grönsaker och kryddor. Kunskapskokboken indelat frukt på följande sätt.

  • Klassisk frukt: Hit räknas svenskodlad frukt som äpple, päron och plommon, men också utländsk frukt som vi sedan lång tid tillbaka är vana vid som banan, vindruvor, persikor, melon med flera.
  • Citrusfrukter som apelsin, lime, pomerans med flera är saftiga och syrliga, vilket beror på hög halt av citronsyra.
  • Exotisk frukt avser frukt av mer ovanlig slag sett med svenska ögon, till exempel ananas, fikon, eller granatäpple.
  • Bär är en grupp av frukter som gastronomiskt uppfattas som bär utan tydlig definition, till exempel jordgubbar, hjortron, havtorn, eller lingon.
  • Torkad frukt som katrinplommon, korinter eller suckat bildar gastronomisket en egen grupp på grund av dess särpräglade karaktär.
  • Färdigmat frukt och bär är också en egen grupp med fruktkonserver, fruktsoppor och liknande. 

Frukt kan även ha annan innebörd till exempel "rotfrukt" (läs mer > Om rotfrukter).

Fruktkött (pulpa) är växtcellvävnad som tjänar till att förbättra spridningen av växtens frön. Fruktkött och de inbäddade fröna bildar frukten. Fruktköttet är attraktiv föda både för människor och djur som därmed medverkar till att sprida fröna. I motsats till nöten, där fröet självt är djurens mat, äts frön i fruktkött oavsiktligt och utsöndras osmälta på en annan plats. Pulpa på latin betyder fruktkött, men kan anatomiskt även avse det inre av tand eller mjälte.


PRODUKTION FRUKT

Världsproduktionen av vege­tabiliska födoämnen var drygt 9.000 miljoner ton år 2007, en ökning med 20% under senaste 10-årsperiod. Av detta utgör frukt och bär drygt 1.300 miljoner ton (15% av vegetabiliskt), en ökning med 27% under 10-årsperioden. Som jämförelse ökade världens befolkning under samma period med 11%. Nedan redovisas världsproduktionen för olika frukt och bär rangordnat i miljoner ton. "Rank" = rangordning bland alla vege­tabiliska varor. Läs mer, se respektive vara. Vissa "frukter" används mest till framställning av matfett till exempel palmoljefrukt och är inte frukt i den bemärkelse som här avses. Mest producerade "riktiga" frukten är därför vattenmelon med 118 miljoner ton år 2017. Därtill kommer sockermeloner med 32 miljoner ton. På andra plats hittar vi bananer (115 miljoner ton) och på bronsplats äpplen (83 miljoner ton).

 

Rank  Frukt och bär

2017 Mton

Andel

2008 Mton

Ändring

Varugrupp KK

7

 Palmoljefrukt

318

3%

213

49%

Matolja

13

 Vattenmelon

118

1%

95

25%

Klassisk frukt

14

 Bananer

114

1%

99

15%

Klassisk frukt

18

 Äpplen

83

1%

69

20%

Klassisk frukt

20

 Bommullsfrön

74

1%

66

12%

Matolja

21

 Vindruvor

74

1%

67

11%

Klassisk frukt

22

 Apelsiner

73

1%

69

6%

Citrus

28

 Mango, mangostan, guava

51

1%

37

38%

Exotisk frukt

32

 Palmolja

42

0%

32

34%

Matolja

33

 Kokbananer övriga

39

0%

31

29%

Klassisk frukt

35

 Färsk frukt diverse

34

0%

27

23%

Klassisk frukt

36

 Småcitrus (mandarin m.f.)

33

0%

22

55%

Citrus

37

 Meloner övriga (sockermeloner)

32

0%

31

4%

Klassisk frukt

43

 Ananas

27

0%

20

37%

Exotisk frukt

47

 Persikor, nektariner

25

0%

20

25%

Klassisk frukt

49

 Päron

24

0%

21

15%

Klassisk frukt

50

 Tropisk frukt diverse

24

0%

19

23%

Exotisk frukt

51

 Oliver

21

0%

18

17%

Klassisk frukt

53

 Papayas

20

0%

10

95%

Exotisk frukt

54

 Citron, lime

17

0%

17

2%

Citrus

57

 Palmkärnor

NA

0%

11

35%

Matolja

60

 Citrusfrukter diverse

14

0%

11

25%

Citrus

61

 Plommon, slånbär

12

0%

10

16%

Klassisk frukt

67

 Jordgubbar

9

0%

6

54%

Bär

68

 Grapefrukt, pomelos

9

0%

8

21%

Citrus

70

 Dadlar

8

0%

7

16%

Torkad frukt

77

 Persimon

6

0%

4

44%

Exotisk frukt

82

 Oljefrön diverse

4,7

0%

2,7

77%

Matolja

84

 Aprikoser

4

0%

4

17%

Klassisk frukt

86

 Kiwi

4

0%

3

47%

Exotisk frukt

94

 Sötkörsbör

2

0%

1,2

100%

Bär

102

 Cachewäpple

1,4

0%

2,0

-29%

Exotisk frukt

103

 Surkörsbär

1,2

0%

1,2

-2%

Bär

104

 Fikon

1,2

0%

1,1

9%

Torkad frukt

106

 Yerba mate (koffeinrikt bär)

1,0

0%

0,7

35%

bär

111

 Bär diverse

1,0

0%

0,8

19%

Bär

113

 Hallon

0,8

0%

0,5

54%

Bär

114

 Kvitten

0,7

0%

0,5

44%

Exotisk frukt

117

 Tranbär

0,6

0%

0,5

29%

Bär

118

 Blåbär

0,6

0%

0,3

92%

Bär

119

 Vinbär

0,6

0%

0,7

-14%

Bär

124

 Kapokfrukt

0,3

0%

0,1

222%

Exotisk frukt

128

 Krusbär

0,2

0%

0,2

1%

Bär

136

 Stenfrukter diverse

0,1

0%

1,5

-95%

Klassisk frukt

 Summa frukt och bär

1 341

15%

1058

27%

 Totalt vegetabiliskt

9 177

100%

7 662

20%


Siffermaterialet avser ätbart vegetabiliskt som producerats och registreras av Världshälsoorganisationen FAOSTAT. Därutöver tillkommer en del avseende självhushåll och viss lokal försäljning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Biologisk indelning frukt

Nöt, frö eller frukt?

Om rotsaker, rotfrukter

Om grönsaker

Om spannmål och säd

Film: 15 World’s Strangest Fruits

Recept med Om frukt och bär

Det finns 30 recept med Om frukt och bär