Färdig äppelmos
(äppelmos, äpplemos)
apple purée
compote de pommes
composta di mele, purea di mele
Apfelmus
compota de manzana, puré de manzana
Äppelmos (dialektalt äpplemos) i handeln är kokta passerade äpplen med tillsats av socker och konserveringsmedel. Läs mer > Om frukt och bärmos). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Karaktär och smak: Lös, krämig konsistens. Lätt syrlig med hög sötma.
- Alternativ vara: Kokta mosade äpplen eller päron. Lingonsylt.
- Försäljning: Konserverad mos säljs året om. Det finns vanlig, lättsockrad och ekologiskt mos. Förekommer även som spädbarnsmat.
- Jämförpris: Stor spridning. Mycket lågt - Medel, 15-50 kr/kg för ordinarie vara, Eko Medel- Högt, 50-60 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Mycket lång. Oöppnad förpackning ett år eller längre i rumstemperatur. Öppnad förvarad i kylskåp, en månad eller mer. Osockrat, lättsockrat mos kan frysas. Hållbart 1 år.
Ingredienser: Cirka 2/3-delar äpple, 1/3-del socker, förtjockningsmedel (E440 Pektin), surhetsreglerande medel (E330 Citronsyra), konserveringsmedel (E202 Kaliumsorbat).
Näring, hälsa: Energi 70-130 Kcal/kg. Kolhydrater 17-31% (lättsockrad < 10%), protein, fett <1%, vatten 68-82%. Konserverad mos, liksom andra sockerkonserverade produkter, har mycket hög sockerhalt. Vill man undvika socker tillagar man färsk mos utan, eller med liten mängd socker (se nedan).
SÅ ANVÄNDS ÄPPELMOS
Äppelmos används som tillbehör till mat, gärna till stekt kött och korv, till pannkakor, frukostflingor, gröt, bakverk till exempel munkar och desserter. Förr var äppelmos med mjölk vanligt mellanmål eller efterrätt till barn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer
Recept med Färdig äppelmos
Det finns 17 recept med Färdig äppelmos
-
Bräserad skinkstek
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mandelkaka i form
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk rulltårta - grundrecept
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raggmunk med lingon och fläsk
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannagrynsgröt, mannagrynspudding
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Underbara Clara *
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vinbräserad hel fläskkarré
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan