(äppelmos, äpplemos)
apple purée
compote de pommes
composta di mele, purea di mele
Apfelmus
compota de manzana, puré de manzana
Äppelmos (dialektalt äpplemos) i handeln är kokta passerade äpplen med tillsats av socker och konserveringsmedel. Läs mer > Om frukt och bärmos). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Ingredienser: Cirka 2/3-delar äpple, 1/3-del socker, förtjockningsmedel (E440 Pektin), surhetsreglerande medel (E330 Citronsyra), konserveringsmedel (E202 Kaliumsorbat).
Näring, hälsa: Energi 70-130 Kcal/kg. Kolhydrater 17-31% (lättsockrad < 10%), protein, fett <1%, vatten 68-82%. Konserverad mos, liksom andra sockerkonserverade produkter, har mycket hög sockerhalt. Vill man undvika socker tillagar man färsk mos utan, eller med liten mängd socker (se nedan).
SÅ ANVÄNDS ÄPPELMOS
Äppelmos används som tillbehör till mat, gärna till stekt kött och korv, till pannkakor, frukostflingor, gröt, bakverk till exempel munkar och desserter. Förr var äppelmos med mjölk vanligt mellanmål eller efterrätt till barn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04