Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Terrine
(terrin, pastejgryta, pastejform = liten gryta med lock eller maträtt i sådan gryta)
terrine = small pot with a lid or a dish in such a pot
terrine = petit pot avec un couvercle ou un plat dans un tel pot
terrina = piccola pentola con un coperchio o un piatto in una tale pentola
Terrine = kleiner Topf mit Deckel oder eine Gerichte in einem solchen Topf
terrina = olla pequeña con tapa o un plato en tal olla
Grupper inom
Grytor ¤:
Terrin (fr. terrine = "lerkärl" från latinets terra = jord) är en rektangulär, rund eller oval mindre gryta med lock. Traditionellt en glaserad lergryta, numera också emaljerade järngrytor. Sådan gryta används huvudsakligen vid tillagning av paté och pastej av kött, inälvor, fisk, skaldjur och grönsaker, som ugnsbakas i vattenbad. Serveras som regel kall i sin form, eller uppskuren i skivor (läs mer > Paté). I brist på sådan form kan en formbrödsform användas.
Soppterrin (fr. soupière): Terrin kan också vara en finare stor serveringsskål med handtag. Läs mer > Soppterrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Recept med Terrine
Det finns 6 recept med Terrine
-
Klassisk harpastej, harpaté
Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Fiskfärs - grundrecept
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxterrin
Tid: 1 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svarighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord