
Färdigt kött på burk
(salta biten på burk, skinka på burk, burkskinka)
spam, corned beef
Kött på burk i olika former finns som färdiglagat att köpa i handeln. Här några klassiska exempel.
- Spam benämndes den burkskinka som skapades 1937 av Hormel Foods i Minnesota USA. Varumärket spam, som fortfarande existerar, är ett sammandrag av "spiced ham" och består av skinka och annat griskött, fett, salt/nitrit, socker, stärkelse och konserveringsmedel. Spam användes flitigt under andra världskrigets slutskede av amerikanska trupper.
- Corned beef (konserverat kött) är en annan amerikansk klassisker av kokt rimmat kött, också känd som militärmat på burk från andra världskriget. Vanligtvis bestående av rimmad oxbringa.
- Salta Biten är en gammal klassik maträtt, som finns att köpa färdiglagad på burk i de flesta butikerna. Man värmer bara burkens innehåll. Salta biten tillagas av rimmad oxbringa eller rimmat ytterlår och äts med potatis, morötter, selleri och kryddor. Se recept > Salta biten med impotatis.
- Skinka på burk, vanligtvis saltad och kokt, finns som färdigvara i handeln. Kan ätas varm eller kall.
Burkkött som spam och corned beef har ibland ifrågasatts ur näringssynpunkt på grund av höga fett- och salthalter, liksom tillsatser av konserveringsmedel. Det var enkel bra krigsmat, men lär ha smakat outhärdligt i längden. I USA stundom klassats som skräpmat. Elaka tungor har därför uttolkat "spam" som en förkortning för "something posing as meat" (något som liknar kött). I Monty Pythons flygande cirkus finns ett avsnitt med namnet spam, vilket sägs ha givit namn åt internetföreteelsen spam = skräppost (men begreppet fanns redan innan sketchen). Se sketchen via länk nedan.
SÅ ANVÄNDS KONSERVERAT KÖTT
Konserverat kött används på samma sätt som motsvarande färsk vara, i gryträtt, på smörgås och så vidare. Praktisk campingmat och för den late kocken.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Recept med Färdigt kött på burk
Det finns 6 recept med Färdigt kött på burk
-
Corned Beef Hash - potatismos med kött
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ris ā la Campa, friluftsmat
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Salta bitens köttsoppa, Uppsalasoppa, Uppsalastuvning
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade nudlar (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Primus