För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Färdig pölsa

Pölsa är hackat kokt kött och/eller inälvor från gris, kalv, får eller storvilt som älg, blandad med kokta korngryn. Klassisk svensk mat. Det finns klassisk pölsa och så kallad Norrlandspölsa. Läs mer > Pölsa.

I handeln förekommer färdiglagad pölsa förpackad i burk eller i plastskinn. Varan innehåller mest korngryn och därnäst talg och svål, nöt och griskött, varierande innehåll av inälvor som hjärta, lever, njure och lunga, samt lök, potatisfibrer eller stabiliseringsmedel och kryddor. Näringsinnehåll cirka 10% kolhydrater, fett ~8% (mättat 3%), protein ~5% och salt 1%. Energi cirka 130 Kcal/100g. Alltså nyttig rekommendabel smalmat, med låg fett- och energihalt, samt fiberrikt.


SÅ ANVÄNDS PÖLSA

Pölsan värms upp och brukar ätas med kokt potatis och rödbetor, samt ibland även med stekta ägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07
Läs mer

Pölsa, lungmos

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj