Färdiga paprikasåser

Färdiga paprikasåser

Paprikasåser är kryddsåser liknande chilisåser fast med (röd) paprika som bas. Inte sällan blandad med chilifrukt. Det finns sålunda milda och starka varianter, dessutom söta. Förutom paprika och eventuell chili innehåller såserna oftast olja, vitlök, vinäger, salt och till exempel aubergine eller oliver. Paprikasåser är vanligt förekommande i Ungern och på Balkan, där man historiskt odlat mycket paprika.

Ajvar (eng. ajvar relish, "relish" = angenäm smak): är en klassisk serbisk sås, populär även i närliggande länder. Den består av rostad paprika, (chili) och en del aubergine, som fräses i olja med kryddor som vitlök, socker och salt. Det finns "pikant" ajvar (mild) vilket är vanligast, het/mycket het och söt vilket är klassiskt. Konserverad ajvar finns att köpa i butik. Läs mer > Om paprikasåser.


SÅ ANVÄNDS PAPRIKASÅSER

Såsen används kall eller varm främst till korv och kött gärna grillat, eller som smaksättare av såser och grytor, samt som smörgås­pålägg. I Sverige används såsen ibland som ersättare för ketchup till exempel på hamburgare. Fungerar även väl som smaksättare i en köttfärslimpa. I Serbien används ajvar även till zimnica ("vintermat") där såsen blandas med inlagda chilifrukter, tomater och liknande som får plats i burken.

Klassiska senapssåser:

  • Sauce ravigote (froid)  > Larousse 969 Varm ravigote är en velouté (läs mer > Om ljusa så+ser.

    © Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Recept med Färdiga paprikasåser

Det finns 6 recept med Färdiga paprikasåser