Kokta strandsnäckor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Strandsnäcka

(strandsnäckor, vanlig strandsnäcka)

Latin: Littorina, Littorina litorea

Engelsk översättning periwinkle, common periwinkle

Fransk översättning littorines, bigorneau

Italiensk översättning littorina

Tysk översättning Strandschnecken, Gemeinen Strandschnecke

Spansk översättning bígaro, bígaro común

Strandsnäckor (Littorina), är ett släkte i klass snäckor med fem arter i norra Atlantens kallare vatten. Det finns många olika arter och underarter. Snäckorna är små och i olika färger. De lever på strandnära stenar och klippor ofta i tidvattenszonen, men också på tång ned till några meters djup. De har fått namn efter Littorinahavet, ett tidigare stadium av Östersjön som fanns för 3000 år sedan. Läs mer > Snäckor, sniglar.

Vanlig strandsnäcka (Littorina litorea) är en liten havssnäcka på ett par centimeter, som max 3,5 centimeter. Den livnär sig på alger. Den var tidigare vanlig också i Östersjön men försvann när Öresund och Bälten blev grundare och Östersjöns vatten mindre salthaltig.


SÅ ANVÄNDS STRANDSNÄCKA

Strandsnäckan har fungerat som föda redan på stenåldern enligt arkeologiska fynd. Den kan ätas rå, men mestadels kokt och kall, eller i soppor, stuvningar och liknande. Snäckan är särskilt eftertraktade i mellan- och Sydeuropa och förekommer nästan alltid på en "Plateau de mer" i Frankrike. De säljs vanligtvis pepprigt kryddade och färdigkokta, antingen i lösvikt eller på burk. Med burken brukar det medfölja en liten nål avsedd för att kunna pilla ut dem ur sina skal. Liksom på valthornssnäcka sitter det ett litet skal ytterst, som pillas bort.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02