Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning pinto beans, charro beans, cowboy beans

Fransk översättning haricots pinto

Italiensk översättning fagiolo pint

Tysk översättning Pintobohnen, Wachtelbohnen

Spansk översättning frijol pinto, charro beans

Pintobönor är en sortvariant av Trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Bönan är spräcklig lite beige-brun. Det finns olika varianter. Namnet betyder "målad böna" på spanska och i Tyskland kallas den också "vaktelböna" för dess likhet med vaktelägg. När bönan tillagas försvinner det spräckliga och bönan blir brun-röd. Bönan odlas flitigt i Mexiko, Brasilien och södra USA. I Mexico kallas bönorna också charro beans (cowboy beans) och i Brasilien feijão carioca (kariokeböna). Se film, klicka på "Homesteaders" under bilden.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram = cirka 175 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Pintobönor är tillredda lätt mjöliga, med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Röda kidneybönor.
  • Försäljning: Pintobönor säljs torkade eller konserverade året om.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. 

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS PINTOBÖNOR

Pinto passar bäst i varma rätter som grytor, chili con carne, soppor, gratänger, som fyllning i burritos med mera. Kokta bönor kan även marineras till exempel i lite avokadoolja, äppelvinäger, salt och peppar. Fungerar då som tilltugg eller som tillbehör till mat. Överblivna kokta bönor kan stekas dagen efter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: 1-3 timmar beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Röda bönor

Bönsläktet

Om bönor

Recept med Pintobönor

Det finns 2 recept med Pintobönor