(pintobönor)
Latin: Phaseolus vulgaris
pinto beans, charro beans, cowboy beans
haricots pinto
fagiolo pint
Pintobohnen, Wachtelbohnen
frijol pinto, charro beans
Pintobönor är en sortvariant av Trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Bönan är spräcklig lite beige-brun. Det finns olika varianter. Namnet betyder "målad böna" på spanska och i Tyskland kallas den också "vaktelböna" för dess likhet med vaktelägg. När bönan tillagas försvinner det spräckliga och bönan blir brun-röd. Bönan odlas flitigt i Mexiko, Brasilien och södra USA. I Mexico kallas bönorna också charro beans (cowboy beans) och i Brasilien feijão carioca (kariokeböna). Se film, klicka på "Homesteaders" under bilden.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS PINTOBÖNOR
Pinto passar bäst i varma rätter som grytor, chili con carne, soppor, gratänger, som fyllning i burritos med mera. Kokta bönor kan även marineras till exempel i lite avokadoolja, äppelvinäger, salt och peppar. Fungerar då som tilltugg eller som tillbehör till mat. Överblivna kokta bönor kan stekas dagen efter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07