Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Surströmming
(1. surfisk, surströmming = fermenterad fisk, sill)
sour fish, surströmming (Sweden) = fermented herring
poisson aigre, surströmming (Suède) = poisson fermenté
pesce acido, surströmming (Svezia) = aringa fermentato
saurer Fisch, surströmming (Schweden) = fermentierter Hering
pescado agrio, surströmming (Suecia) = pescado fermentado
Surfisk: Att sura/syra fisk är en 1000-årig metod för att bevara mat. De flesta fiskarterna har genom tiderna syrats i olika länder. I Norge syrade man öring (rakørret), på Island haj och så vidare (läs mer > Fermentering, jäsning) I Sverige förekom att man surade all slags fisk, varav rätten surströmming lever kvar än idag. Annan fisk surades dock lätt, inte lika länge som surströmming. Den lades i tunnor och saltades så lätt så att en försurningsprocess kom igång. Den kunde då sparas i tre månader. Det var uppskattad mat som kokades eller glödstektes.
SURSTRÖMMING
Surströmming är lätt saltad och mjölksyrejäst strömming. Det mest utmärkande med surströmming är den starka lukten av förruttnelse. Mycket illaluktande för alla utom för surströmmingsälskaren. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Tillverkning: Den klassiska tillverkningsmetoden är att strömmingen får ligga några dagar i saltlake i öppna träkärl. Därefter hälls den över i tunnor med lock med ny mindre salt lake. Tunnorna ställs sedan i solen för att få igång jäsningen. När jäsningen påbörjat ställs tunnorna i 15 - 18 graders värme i upp till 8 veckor, varefter den slås i plåtburkar för leverans inom och utom Sverige. Ulvön vid Norrlandskusten är en klassikt plats för tillverkning. Traditionell säljstart är 3:dje torsdagen i augusti.
SÅ ANVÄNDS SURSTRÖMMING
Surströmming har kultstatus och anrättas på många sätt. Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Recept med Surströmming
Det finns 2 recept med Surströmming
-
Surströmmingsklämma
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surströmmingsfest - checklista
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan