Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Utegrillar
(grill, kolgrill, engångsgrill, elgrill, gasolgrill)
grill
gril
griglia
Grill
parilla
Utegrillar (fr. gril, grille = galler) kan drivas med kol, el eller gasol. Val av grill är mest en fråga om tycke och smak. Det viktigaste är att grillen står stadigt och att värmen kan regleras. Kolgrillar är billigare i inköp, medan el- och gasolgrill är billigare i längden om man grillar ofta. Läs mer > Om grillning, halstring.
- Kolgrillen ger fin, rökt träkolssmak. De tillverkas vanligtvis i plåt, men det finns också keramikgrillar. Bäst är om grillen har lock, ett höj och sänkbart galler och en inbyggd termometer som mäter "ugnsvärmen". Till kolgrillar används träkol eller briketter (läs mer > Grillkol). Med spån, flis eller bitar av al och annan "rökved" får man röksmak i grillen (läs mer > Ved). Ett praktiskt komplement för att tända kol är skorstenständare, tillika ett bra miljömässigt alternativ till tändvätska som dessutom luktar illa (läs mer > Skorstenständare).
- Gasol- och elgrillar är enkla att hantera och ger mindre os och rök till glädje för grannar och andra. De går fort att tända och man slipper den smutsiga kolen. Elgrillar är dessutom bästa miljöalternativ. Träkolssmaken får man dock avstå från. Däremot kan man få röksmak med rökved om man har ett grillrör att stoppa flis i, eller så packar man in flis i aluminiumfolie och pickar hål i folien så att röken kan sippra ut (se film nedan > Så arrangeras gasgrill för indirekt värme).
- Engångsgrillar är ett dåligt alternativ, resultatet blir sällan bra. En nödlösning att ha i båten eller med på utflykter. Bättre då att använda en bärbar kolgrill med lock. Engångsgrillen är bara ett bättre alternativ till att elda direkt på mark eller berg vilket man inte skall göra.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09
Läs mer
Film: Så arrangeras gasgrill för indirekt värme
Film: Grilling Steaks on your Weber® Q™
Recept med Utegrillar
Det finns 13 recept med Utegrillar
-
Grillad strömmingssotare med aromsmör
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad gravad lax
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spettgrillad fläsklägg från spädgris
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad melon och ananas (efterrätt)
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad orientalisk fläskkarré i skivor
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade laxkotletter med grillad fänkål och bönsallad
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Varma fruktpaket med kesella på grillen
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan