
Karamelliserad skivad lök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 43

Kcal / portion: 13

GBR (GI) / port: 1
Recept: 53 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Food Network" under bilden ovan,- Skala och skiva lök.
- Stek löken i panna med olja på medelvärme. Salta lätt. Rör om och stek löken mjuk och glansig. Fortsätt steka tills löken karamelliserar, blir gyllene brunglansig. Det tar 10-15 minuter. Akta så att inte löken svartbränns. Tillsätt lite vatten för att frigöra smakerna i stekpannans botten. Rör om emellanåt
- Smaksätt om så önskas med rödvin, madeira eller konjak. Låt koka samman tills vätskan kokat bort. Smaka av.
- Löken passar som tillbehör till kötträtter, stekar eller på hamburgare, i sallader, soppor med mera.
Kockens kommentar
Gul lök lämpar sig särskilt väl att stekas. Röd lök lämpar sig inte lika väl, får lätt platt smak och blir sladdrigare. Inte heller silverlök fungerar särskilt väl att stekas, smaken blir för tam, intetsägande.Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik. I vissa recept tillsätts ibland något sött, till exempel balsamico vilket är onödigt och kan ge en alltför sötsliskig lök. Läs mer > Karamellisering.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)