Bräserad glaserad smålök
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Karamellisering >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Bräserad glaserad smålök

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 3

Recept: 621 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 185 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Karamellisering > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Rookie Cook" under bilden ovan.

  1. Skala löken. All slags smålök kan användas, även syltlök (se kommentar). Behåll rotfästet på schalottenlök för att löken inte skall falla isär i klyftor.
  2. Förväll: Koka upp vatten och koka löken hastigt i en minut. Låt rinna av.
  3. Stek: Hetta upp olja i panna på medelvärme. Tillsätt en klick smör. Tillsätt löken och låt steka cirka 5 minuter tills de fått lite brun färg runtom. Rör om emellanåt.
  4. Sjud: Blanda tomatpuré med hett vatten och tillsätt detta i pannan. Tillsätt balsamvinäger, socker, peppar och salt. Låt sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 timme. Rör om emellanåt och tillsätt mer vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Akta så att såsen inte bränns vid. Den färdiga såsen skall vara trögflytande med koncentrerad smak.
  5. Servera löken varm eller kall till kötträtt eller till rätt som behagar.
2205

Kockens kommentar

Löken täcks inte helt av spadet och är lite svår få att värma runt om. Därför kan det vara bra att koka under lock i början, för att sedan tas så att vätska kokar bort. Löken kan tillagas i god tid och värmas på innan servering.

Smålök passar att helstekas som tillbehör till mat. Av värmen karamelliseras sockerarterna i löken som gör den extra smakrik och god. Smålök säljs i handeln ofta kallad steklök. Särskilt gott blir det om man använder borretanalök eller schalottenlök. Läs mer, klicka på ingredienserna.

Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik (läs mer > Karamellisering) I detta recept tillsätts extra sötma, vilket gör anrättningen väldigt söt. Önskas mindre sötma, se recept Fransk bräserad smålök i brun sås.

Alternativ

Fransk bräserad smålök i brun sås

Karamelliserad skivad lök

Ångbåtslök

Pepparlök

Smålök glacé, ugnsstekt sockerglaserad lök

Ugnsbakad hel lök

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem