
Bräserad glaserad smålök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 3
Recept: 621 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Karamellisering > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Rookie Cook" under bilden ovan.- Skala löken. All slags smålök kan användas, även syltlök (se kommentar). Behåll rotfästet på schalottenlök för att löken inte skall falla isär i klyftor.
- Förväll: Koka upp vatten och koka löken hastigt i en minut. Låt rinna av.
- Stek: Hetta upp olja i panna på medelvärme. Tillsätt en klick smör. Tillsätt löken och låt steka cirka 5 minuter tills de fått lite brun färg runtom. Rör om emellanåt.
- Sjud: Blanda tomatpuré med hett vatten och tillsätt detta i pannan. Tillsätt balsamvinäger, socker, peppar och salt. Låt sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 timme. Rör om emellanåt och tillsätt mer vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Akta så att såsen inte bränns vid. Den färdiga såsen skall vara trögflytande med koncentrerad smak.
- Servera löken varm eller kall till kötträtt eller till rätt som behagar.
Kockens kommentar
Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik (läs mer > Karamellisering) I detta recept tillsätts extra sötma, vilket gör anrättningen väldigt söt. Önskas mindre sötma, se recept Fransk bräserad smålök i brun sås.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)