Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 446

Kcal / portion: 73

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 27%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om mördeg > Äts ej
Om kavlade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Mjöl arbetas snabbt samman med tärnat kallt matfett socker och ägg, samt eventuell smaksättare till en smidig deg. För hand eller i maskin. Lägg degen inplastad i kylskåp minst en ½-timme, gärna mer. Alternativ kavlas degen ut, rullas ihop i plastfilm och kyls.
- Förvärm ugnen på 175-200°C.
- Forma: Arbeta i "plåtomgångar" (norm: 20/plåt). Deg som inte används direkt sparas i kylen. Degen kavlas ut (tunt 3-4 mm). Bitar skärs ut med vass kniv eller degsporre i rektanglar, rutor, trianglar, eller på annat sätt till exempel rundlar med ett glas eller figurer med pepparkaksformar. Tandad sporre ger fin kant. Skärning kan också ske meddetsamma när kakorna tagits ur ugnen.
- Garnera: Kakorna läggs på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Penslas med uppvispat ägg och garneras med mandelspån, pärlsocker eller annat enligt egen smak. Garnering kan också ske när de kommer ut ur ugnen. Arlas kakor (bilden) är garnerad med strösocker och kanel.
- Grädda 5-12 minuter beroende på kaksort, degtjocklek och ugnsvärme. Vanligtvis tills ljust gulbruna.
- Förvaring: I burk med lock några veckor. I frys upp till 3 månader.
Kockens kommentar
Allmänna råd (läs mer > Om mördeg):
- Använd vanligt mjöl, inte proteinrikt. Ibland förekommer inblandning av nötmöl i degen eller stärkelsemjöl (som har låg glutenhalt).
- Degen skall bearbetas snabbt, inte överarbetas.
- Ägg ger jämnare och stabilare deg.
- Degen skall vara kyld, varm deg ger stumma, hårda kakor.
- Florsocker har intensivare sötma än strösocker och ger smidigare deg. Strösocker ger mjukare och smuligare resultat.
- Ibland används kemiska jäsmedel för att uppnå viss jäseffekt. Ger speciell kakstruktur.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk