
Kolakakor, kolasnittar, sirapskakor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 455

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1831 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 61%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "EgoPrinsessan" under bilden.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Deg: Rör matfett, socker, vanillin och sirap pösigt. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda till en slät deg.
- Forma degen till fingertocka längder, lagom långa till ugnsplåt. Lägg dem på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Klassiskt är att platta till längderna med gaffel så att det bildas ränder längsgående (ej på bilden ovan).
- Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Ta ut och skär kakor medan degen är varm i raka eller sneda små bitar.
- Förvaras i burk 2 veckor, eller i frys 6 månader.
Kockens kommentar
Sirap och vanillinsocker ger kolasmak som förstärks av smöret. Kan också bakas på lite olika sätt och smaksättas med vaniljsocker som i filmen.Gaffelkakor: Kakor som ges ränder med en gaffel kallas ibland för gaffelkakor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk