Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 22
Recept: 4540 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Klassisk kokning: Pektinrik frukt (citrusfrukter) kan kokas utan tillsats av extra pektin (söta apelsiner behöver tillsats av citron). Torr frukt kan behöva extra vatten. Konserveringsmedel (natriumbensoat) tillsätts vid långtidsförvarig. Läs mer > Så kokas marmelad.
- Burkar till förvaring skall vara med tättslutande lock och väl rengjorda. Helst doppade i kokande vatten. Annars ökar risken för mögelbildning.
- Kastrullen bör vara lagom stor (4-5 liter) och fyllas till högst hälften, så att det inte kokar över. Koka en sats i taget om mer marmelad önskas.
- Frukt: Pressa saft eller skala frukten som sedan skärs i bitar eller mosas. Inblandning av citron behövs för söta apelsiner. Torr frukt extra vatten.
- Koka: Fruktjuice och massa kokas häftigt utan lock med socker på hög värme. Rör om emellanåt. Gör första pektinprov efter 30 minuter (se dito). Konserveringsmedel tillsätts mot slutet.
- Koktiden är osäker varierande med pektinhalt, vattenhalt, kastrullens storlek och koktemperatur. Häftig kokning utan lock tar cirka 30 minuter för lös marmelad och upp till 45 minuter för fast marmelad. Småkokning under lock tar 1-2 timmar (se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal).
- Skumma: Ibland sägs det i recept att man bör skumma av den varma marmeladen för att få en helt blank yta. Detta är överkurs och ganska onödigt. Läs mer > Så skummar man).
- Upphällning: Het marmelad hälls i väl rengjorda burkar upp till kanten och försluts. Vänd på burken så fäster locket bättre. Låt svalna. För lös marmelad kokas ytterligare, eventuellt med extra citron eller pektin. Är massan för hård kokas den upp med extra vatten tillsatt.
- Förvaring: Marmelad utan konserveringsmedel förvaras bäst i kylskåp och konsumeras inom några veckor. Med konserveringsmedel kan den förvaras länge i svalt utrymme. Har marmeladen börjat mögla på ytan tas översta lagret bort med råge (1 cm).
Koka med syltsocker går snabbare och är enklare. Förberedelse och efterbehandling enligt ovan.
- Koka lika viktandelar fruktjuice med socker. Om citrusfrukter tillsätts även vatten.
- Koktid 3-5 minuter. Citrusfrukt med vatten 15 minuter.
Kommentar: Citrusfrukt kan kokas med vanligt socker utan pektin enligt klassisk kokning ovan. Används pektinsocker får man dubbel förtjockningseffekt, varför extra vatten behöver tillsättas.