Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 270

GBR (GI) / port: 15
Recept: 3236 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 3%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Pektinprov > Äts ej
Passervagga > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skölj och rensa bären.
- Koka bär och vatten cirka 5 minuter under lock. Tillsätt syltsocker och rör om. Låt koka i ytterligare cirka 7 minuter utan lock.
- Gör eventuellt ett pektinprov (se dito).
- Passera massan i passervagga eller i ett pastasåll (läs mer > Passervagga).
- Konservering: Om sylten skall långtidsförvaras månadsvis tillsätts natriumbensoat för att undvika mögelbildning. Blanda ut medlet i lite marmelad och rör sen ner det i resten av marmeladen.
- Förvara: Häll upp i väl rengjorda burkar med lock. Fyll ända upp till kanten. Förslut och låt svalna. Ställ mörkt och svalt eller kallt.
- Passar som smörgåspålägg eller till mat.
Kockens kommentar
För det mesta behövs mindre mängd vatten eller inget alls. Kan kokas med lika delar bär och syltsocker som sjudes 3-5 minuter. Bären mosas och silas. Skrapa av underkanten av silen.Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).