
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 262

GBR (GI) / port: 19
Recept: 9444 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Glasshistoria > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
Detta är ett typiskt 1950-talsrecept med stora kok och många burkar i skafferiet (10 st). I sylt och marmelad tillsattes stabiliserings- och konserveringsmedel för hållbarhetens skull. Numera gör man oftast mindre satser för närtidskonsumtion, vilket är enklare och går snabbare. Se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal.
- Apelsinerna och citronerna tvättas, torkas och skalas. Väg fruktblandningen och mät upp socker med 4/5-delar av fruktblandningens vikt.
- Skalen får koka i vatten tills de äro alldeles mjuka.
- Under tiden skäres frukten i så tunna skivor som möjligt, varvid alla kärnor borttagas.
- De kokta skalen spolas med kallt vatten, det vita skäres bort och skalen skäres i mycket tunna skivor eller strimlas.
- Frukt, skal och vatten blandas. Därefter får fruktmassan koka utan lock i 1 timme och får sedan stå till följande dag.
- Dag 2 tillsättes det uppvägda sockret. Jag har tagit ett ½ paket "Melatin" bindemedel blandat med socker innan det blandas i marmeladen, i synnerhet om man fått mycket saftiga apelsiner. Marmeladen får koka utan lock ungefär 1 timme.
- Då marmeladen svalnat något och eventuellt skum avlägsnats, uppöses den i burkar. Av denna sats blir det drygt 3 liter marmelad.
Kockens kommentar
Läs mer > Om marmelad.
GB-gubben: Eric Wilhelm Hanner startade GB-glass (Glacebolaget AB) 1935 och var dess VD fram till sin pension 1973. Då stod GB för 60% av marknaden i Sverige (läs mer > Glasshistoria). Han tyckte också om apelsinmarmelad som han lagade själv. Läs mer > Om marmelad.
Vattenreduktion = avdunstat vatten (läs mer > Om Vattenreduktion). I receptet ingår 1 liter vatten vilket kräver ett par timmars koktid för koncentra massan. I receptet nedan ingår mindre andel vatten som kokar bort på cirka 15 minuter.