
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 196

Kcal / portion: 863

GBR (GI) / port: 14
Recept: 5177 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 11%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan x3
Tillagning
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet intill kroppen.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Dela i portionsbitar och servera med god buljongsås och tillbehör. Kycklingen bör inte varmhållas om den inte används direkt (blir torr), utan bara värmas i buljongsås inför servering.
- Koka under tiden ris. Tillred buljong.
- Buljong: Sila spadet och använd till buljong. Godare buljong får man om man först lägger tillbaka skinn och ben i spadet och låter det sjuda i ytterligare en halv timme. Sila sedan spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar och buljongen till sås.
- Sås: Fräs curry i matfett, helst från buljongkoket. Blanda ut mjöl med lite kall buljong eller vätska. Vispa ner det i currysmöret. Låt småkoka i 3 minuter. Stäng av plattan. Rör ut äggulan i grädde och vispa ner det i såsen som inte längre får koka. Smaka av.