
Mördegskakor grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 499

Kcal / portion: 56

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2787 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om kavlade kakor > Äts ej
Om mördegskakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Skall degen användas till kavlade kakor används ingredienser = Till kavlade kakor.
- Blanda: Lägg mjöl i bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten. Tillsätt kallt matfett som delats i mindre bitar och socker (samt ägg om degen skall användas till kavlade kakor). Tillsätt smaksättare beroende på kakalternativ.
- Arbeta snabbt samman degen med händerna. Man kan också använda matberedare. Plasta in degen och lägg i kylskåpet cirka 1 timme.
- Baka ut degen enligt respektive kaksort och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Arbeta i omgångar med en del av degen i taget lagom till en kakplåt. Låt övrig deg vänta i kylskåpet.
- Grädda kakorna 8-10 minuter (kavlade 5-7 minuter) mitt i ugn 175-200°C. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler.
- Garnering: Kavlade kakor kan glaseras med uppvispat ägg eller äggvita och garneras med pärlsocker, hackad mandel, sylt eller på annat sätt.
- Förvaring: Lägg i tättslutande burk. Bör ätas inom 2 veckor. Kan frysas i 6 månader.
Kockens kommentar
Mördeg är grunden till många småkakor (läs mer > Om småkakor). Sådan deg kan vara med eller utan ägg. Utan ägg passar till småkakor som inte kavlas, med ägg till kavlade småkakor. Läs mer, klicka på > Om kavlade kakor.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk