Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kringlor: 30

Om småkakor >

 

 

Om kringlor >

 

 

Finbrödshistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2345 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 31%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 16 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om småkakor > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

Finbrödshistoria > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Deg: Rör matfettet mjukt. Tillsätt grädde och rör ner lite mjöl i taget. Arbeta ihop ingredienserna till smidig deg. Låt degen vila kallt en stund.
  2. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Forma: Rulla degen till smala längder, 2 decimeter långa. Forma varje längd till en enkel kringla. Pensla med vatten och vänd i pärlsocker. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
  4. Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Vers 24 Sinclairsvisan: Ibland så steg han up och gick, Med sina stöflar stora, Som suto uti Krigsmans skick, Men föga blanka woro; Han hade spårrar uppå them, Så stora at the passa, Åt sådan fot och Karla-lem, Med sina kringlor hwassa. Kakor namngav gärna efter kändisar på 1800-talet, bland annat denna kaka. Även om krigarkungen inte åt sin "egen" kaka så fanns kakor redan på Gustav Vasas tid. Läs mer > Finbrödshistoria.

Potatiskringlor är en variant av Karl II:s kringlor, förärad fotfolket kan vi förmoda. Består av 100g smör, blandad med 1½ dl riven kokt potatis, 2½ dl vetemjöl, 3 rivna bittermandlar och en ½ tsk bakpulver.

Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bak­verk i form av en dubbel båge vars ändar korsar var­andra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Det finns olika slags kringlor - kakkringlor som i det här fallet, eller vetekringlor. Läs mer > Om vetekringlor.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Brysselkex

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem