
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om småkakor > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Finbrödshistoria > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Deg: Rör matfettet mjukt. Tillsätt grädde och rör ner lite mjöl i taget. Arbeta ihop ingredienserna till smidig deg. Låt degen vila kallt en stund.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Rulla degen till smala längder, 2 decimeter långa. Forma varje längd till en enkel kringla. Pensla med vatten och vänd i pärlsocker. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
- Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Vers 24 Sinclairsvisan: Ibland så steg han up och gick, Med sina stöflar stora, Som suto uti Krigsmans skick, Men föga blanka woro; Han hade spårrar uppå them, Så stora at the passa, Åt sådan fot och Karla-lem, Med sina kringlor hwassa. Kakor namngav gärna efter kändisar på 1800-talet, bland annat denna kaka. Även om krigarkungen inte åt sin "egen" kaka så fanns kakor redan på Gustav Vasas tid. Läs mer > Finbrödshistoria.
Potatiskringlor är en variant av Karl II:s kringlor, förärad fotfolket kan vi förmoda. Består av 100g smör, blandad med 1½ dl riven kokt potatis, 2½ dl vetemjöl, 3 rivna bittermandlar och en ½ tsk bakpulver.
Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Det finns olika slags kringlor - kakkringlor som i det här fallet, eller vetekringlor. Läs mer > Om vetekringlor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk